Liviu Antal, al 5-lea român golgeter al unui campionat din Europa

Liviu Antal s-a clasat pe prima poziție în ierarhia golgeterilor din campionatul Lituaniei. Chiar dacă este într-un campionat modest al Europei, Žalgiris Vilnius este una dintre echipele de top ale Lituaniei, fiind prezentă la un moment dat și în prima divizie unională în perioada URSS. Păcat însă că jucătorul nostru nu a câștigat și vreun trofeu colectiv, fiind la echipa cu cel mai bogat palmares al fotbalului intern, 7 titluri + 9 cupe, din care 4 eventuri. Žalgiris a fost depășită la final de cea care era campioana en-titre, Sūduva Marijampolė, cu doar două puncte.

Lituania este una dintre țările în care frigul câștigă mereu bătălia cu caldul și din acest motiv campionatul de fotbal întrunește condițiile de a-și disputa sezoanele în sistem primăvară-toamnă, adică pe parcursul unui an calendaristic. Ceea ce nu este valabil și în România, cu toate că mi-e tot dat să aud diverși inepți care susțin (și) o asemenea idee! Revenind, Antal a sosit la Vilnius pe la jumătatea anului trecut, jucând acolo timp de un sezon și jumătate, acumulând un total de 40 de jocuri și 27 de goluri. În recent încheiatul sezon însă a avut 23 de reușite (2 din penalty) în 28 de partide (dintr-un total de 33). A înscris cam 33% din totalul golurilor reușite de echipa sa. Apetitul său spre finalizare s-a manifestat constant pe toată durata sezonului, marcând în 13 dintre partidele susținute, izbutind de două ori „tripla” și șase „duble”. Echipa FK Palanga (cea care avea să se claseze pe penultimul loc) a fost cea mai afectată, primind de la el 6 goluri.

În Lituania, prima ligă are opt echipe care joacă 4 tururi (adică se confruntă de câte 4 ori între ele), iar la final, primele șase mai dispută un play-off, cu doar câte un singur meci între ele.

În cel mai reușit sezon al lui din Liga I, când a fost golgeterul campionatului, Antal a marcat 15 goluri (6 din penalty) în 31 de partide, asta întâmplându-se în 2013/14, pe când era la SC Vaslui.

Prin acest succes individual, Liviu Antal a devenit al 5-lea fotbalist român golgeter într-un prim eșalon din Europa și doar al 3-lea singur, adică nu a mai avut alături un co-golgeter.

În lista de mai jos sunt toți cei care au izbutit o asemenea performanță.

 

Români care au ieșit golgeteri în campionate din Europa

Elveția: Dinu Viorel Moldovan în 1995/96 (alături de Petăr Aleksandrov) la Xamax cu 19 goluri și în 1996/97 la Grasshopper cu 27 goluri

Moldova: Cătălin Lichioiu în 2004/05 la Nistru Otaci cu 16 goluri

Ucraina: Eric Cosmin Bicfalvi în 2014/16 (alături de Alex Teixeira Santos) la Volyn Luțk cu 17 goluri

Bulgaria: Claudiu Andrei Keserü în 2016/17 la Ludogoreț Razgrad cu 22 goluri

Lituania: Liviu Ion Antal în 2018 la Žalgiris Vilnius cu 23 goluri