România debutează la CE feminin de handbal din Franța

Clasată pe locul 5 la ediția precedentă, echipa feminină de handbal a României debutează astăzi, la ora 19.00 (în direct la TVR), la Campionatul European (29 noiembrie – 16 decembrie). Tricolorele vor înfrunta Cehia, la Brest (Franța). Și vor să se revanșeze după eșecul suferit anul trecut, la CM din Suedia.

Obiectivul echipei României la această competiție este clasarea între primele 6 națiuni. ”Principalul obiectiv este calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Pentru ca acest lucru să se întâmple, ar fi de preferat ca la Campionatul Mondial din 2019 să ne clasăm pe unul din primele şase locuri, să putem astfel organiza turneu de calificare pe teren propriu. Ca să ne putem califica la Campionatul Mondial, avem nevoie de un turneu de calificare, pe care ni-l dă clasarea la acest Campionat European. Revenind strict la acest Campionat European, obiectivul stabilit împreună cu staful tehnic şi lotul feminin este o clasare în primele şase echipe. Pe lângă acest obiectiv oficial, ne dorim ca jocul echipei să fie unul în creştere”, a declarat înaintea plecării în Franța Cristina Vărzaru, secretar general al FR Handbal.

Naționala pregătită de Martin Ambros va juca, în ordine, cu Cehia (1 Decembrie, ora 19.00), cu Germania (3 decembrie, ora 19.00) şi cu Norvegia (5 decembrie, ora 22.00).

Pentru Campionatul European din Franţa lotul României este format din următoarele jucătoare:
portari – Denisa Dedu, Iulia Dumanska
extreme stânga – Valentina Ardean-Elisei, Cristina Florică
interi stânga – Cristina Neagu, Gabriela Perianu, Anca Polocoşer
centri – Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Mădălina Zamfirescu
interi dreapta – Ana Maria Dragut, Melinda Geiger
extreme dreapta – Laura Chiper, Aneta Udriştoiu
pivoţi – Crina Pintea, Daniela Raţiu, Raluca Băcăoanu.

Primul meci din grupa B, cel de deschidere, s-a disputat joi seară, între Franţa – Rusia, scor 23-26 (10-11). Vineri s-au disputat partidele Serbia – Polonia 33-26 (13-14) şi Danemarca – Suedia 30-29 (15-16), în grupa A, respectiv Muntenegru – Slovenia 36-32 (18-12), în grupa B.

Astăzi sunt programate primele meciuri din grupele C şi D, după cum urmează: Ungaria – Olanda şi Spania – Croaţia (grupa C), Norvegia – Germania (ora 16.00) şi România – Cehia (ora 19.00), în grupa D.

Competiţia se desfăşoară în patru oraşe – Nantes, Nancy, Montbéliard şi Brest, cu fazele superioare programate la Nantes şi Nancy, respectiv cu finala la Paris AccorHotels Arena, în 16 decembrie. În total, 47 de meciuri. România mai este reprezentată la CE-2018 şi de cuplul de arbitre Cristina Năstase şi Simona Raluca Stancu.

Naționala noastră feminină de handbal are în palmares o singură medalie continentală, bronz, în 2010. Titlul european este deţinut de Norvegia, care a dispus de Olanda în finala din 2016.