Etapa 18. CFR Cluj s-a distanțat logic

Etapa intermediară de Moș Nicolae a fost încă una în care gazdele au avut de suferit. Doar de două victorii și un egal au fost capabile. Totodată a adus o desprindere la vârful clasamentului, mai reală față de forma pe care o arată de bune etape principalele pretendente la titlu, CFR Cluj și Steaua.

CFR Cluj s-a jucat pe terenul lui Dinamo, învingând la scor de forfait, o diferență însă care putea fi și mai mare. O victorie cât se poate de logică, avându-se în vedere diferența imensă din toate punctele de vedere de la această oră dintre cele două combatante. Ne tot minunăm cu toții începând cu primele etape ale acestui sezon de cât de anemic arată Dinamo și mi-am propus să nu o mai fac. Până la urmă este și ea o echipă ca oricare alta care s-ar putea la un moment dat să și retrogradeze. Comuniștii ne inoculaseră ideea că ea și cu Steaua nu au voie să retrogradeze. Însă secera și ciocanul sunt de mult la gunoi, iar acum ar trebui să conteze doar felul în care poate să facă față rigorilor fotbalului profesionist fiecare grupare în parte. Așa s-a întâmplat să pice și echipe de o mai mare anvergură, precum Manchester United, Milan AC, Atlético Madrid, Olympique Marseille, ca să dau doar câteva exemple. Revenind la partida din Șoseaua Ștefan cel Mare, cel mai frumos gol l-a realizat actualul lider al marcatorilor, Țucudean, care le-a dat astfel o palmă morală celor care organizează acele șușe pe care le denumesc pompos „Gala Fotbalului Românesc”, în care nu de-acum, ci de ani buni sunt alcătuite ierarhii cel puțin îndoielnice, care au iz de mucegai balcanic.

Tot o victorie fără istoric a obținut și U Craiova 1948 CS la Chiajna, Concordia arătându-se incapabilă să contracareze ofensiva olteană.

Marea performeră a etapei a fost însă Sepsi, care a învins-o meritat pe Steaua, demonstrând că saltul înregistrat în actualul sezon nu este întâmplător. Chiar dacă nu mai e demult redutabilă, totuși rar mi-a fost dat s-o văd pe Steaua ținută în corzi de o echipă de pluton de la noi, așa cum s-a întâmplat în prima repriză și începutul celei secunde, când tabela arăta un incredibil 3-0. La un moment dat însă am crezut că, așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri, efortul depus va fi resimțit prematur de echipa covăsneană, urmând a fi egalată, după ce scorul devenise 3-2. N-a fost însă așa, ba chiar a mai luat o „boabă”, 4-2, de la o altă… inspirație de-a lui Neagoe, nou intratul Mensah. Iar golul al doilea al lui Sepsi, acel călcâi de mare intensitate al lui Florin Ștefan (în foto), a fost o bijuterie. E drept, nu va mai marca niciodată vreun altul la fel, așa ceva văzându-se rar chiar pe terenurile din lume, de aceea o asemenea frumusețe merită remarcată. Și sunt convins că această reușită îi va rămâne pentru totdeauna în minte.

Un meci pe muchie de cuțit s-a jucat la Mediaș, între două dintre fruntașele acestui sezon, în care încă o dată o echipă aflată în inferioritate numerică marchează la final.

Dunărea Călărași continuă să se dezumfle, pierzând dintr-o dată tot ce acumulase cu atâta trudă în turul sezonului regular, când s-a autodepășit.

În fine, a obținut și FC Voluntari o victorie, a doua în actualul sezon, prima cu Bergodi pe bancă. Dar este încă departe de pluton.

Așa cum și CSMP Iași a învins după o lungă perioadă „secetoasă”, dominând neașteptat de clar, în deplasare, derby-ul Moldovei.

Cifre

# CFR Cluj a egalat în bilanțul general pe care îl are cu Dinamo în primul eșalon, acum având fiecare câte 20 de victorii, alte 8 partide fiind egaluri.

# Primul egal la Mediaș între Gaz Metan și Viitorul (în al 6-lea meci).

# După trei înfrângeri consecutive, Sepsi a bătut pentru prima oară pe Steaua. A fost totodată și prima victorie ca antrenor a lui Eugen Neagoe în fața Stelei.

# Ultima oară când Steaua a primit în campionat de la 4 goluri în sus s-a întâmplat la 19.05.2013, la acel meci polemic disputat în Ghencea, pierdut cu Viitorul, 2-5.

# Gaz Metan a marcat golul 450 (autogolul lui Luchin) pe prima scenă, iar CSMP Iași pe al 200-lea (prin Platini).

# U Craiova 1948 CS a urcat pe locul 45 în clasamentul all-time al primului eșalon, depășind pe Vagonul Arad.

# Mihai Teja a ajuns la meciul 50 ca antrenor în Liga I.

# Cifre rotunde al numărului de meciuri în Liga I pentru Al. Munteanu (Dunărea Călărași), al 200-lea, și Fl. Tănase (Steaua), al 150-lea.

# Debut: Souda (Dunărea Călărași). Așadar, încă un francez cu origini maghrebiene.