EURO Handbal | România, fără cutie de viteze în fața Olandei… Rusia, mereu la turație maximă!

O seară tristă, pentru handbalul românesc – ne-a bătut Olanda, 29 – 24, și ne-a încurcat toate calculele.

Toată lumea își dorea un succes, ca să ne apropiem și mai mult de semifinalele Campionatului European, dar un astfel de fotoliu nu se câștigă așa ușor.

Dar să nu disperă, am pierdut o bătălie, însă nu și războiul, pentru că mai avem șanse reale să ne împlinim visul. Doar că ne va fi mai greu, iar adversarele noastre viitoare, Spania și Ungaria, vor încerca și ele să ne taie aripile.

În meciul contra Olandei am avut o primă repriză palidă, dar mai aproape de adversar. A fost 3-0 pentru Portocală, apoi 3-3, ambele echipe arătând o oarecare reținere, în faza de atac, și multă concentrare pe propriul semicerc. Au fost perioade lungi în care nu s-a înscris de ambele părți, jocul fiind unul modest, cu puține realizări tehnice remarcabile, dar și din cauza ratărilor, a barelor, cât și a portarilor, care și-au făcut datoria.

Tricolorele au părut timorate, parcă fără cutie de viteze, semn că pauza de 3 zile le-a deconectat de la miza competiției, Eliza Buceschi a fost absentă total, iar Cristina Neagu a marcat primul gol abia în minutul 15. Norocul nostru a fost că nici olandezele n-au forțat, mai ales după accidentarea gravă a liderului lor, Nicke Groot. A fost un moment în care mi-aș fi dorit ca Neagu și compania să speculeze această ieșire din decor a lui Groot, pentru că făcea tot jocul Olandei, ba chiar înscrisese două goluri chiar din startul partidei. Din păcate, trebuie spus că nici martin Ambros n-a mai avut aceeași inspirație în alegerea formulei de echipă și a strategiei câștigătoare, făcând și schimbări ineficiente, în momente considerate cheie ale meciului.

Să uităm ce-am pățit în această seară și să ne concentrăm pe următorul meci, cel cu Spania, o echipă rănită, în fața căreia nu odată am pierdut meciuri decisive. Să lăsăm fetele în pace să se pregătească pentru această întâlnire, pentru că, repet, nimic nu este pierdut, intrarea noastră în semifinale încă este posibilă. Hai, România, capul sus!

Cele mai bune marcatoare au fost Lois Abbingh 6, Estavana Polman 5 și Martine Smeets, de la învingătoare, respectiv Eliza Buceschi 8, Cristina Neagu și Laura Chiper, ambele cu câte 4 reușite, din tabăra tricoloră.

În celălalt meci din Grupa a II-a, Rusia a învins Serbia cu scorul de 29 – 25 (16-13) și a luat o obțiune serioasă de calificare în semifinalele Campionatului European. Cele mai multe goluri au fost înscrise de Daria Dmitrieva 7, Anna Vyakhireva 6 și Iulia Managarova 4, de la învingătoare, respectiv Katarina Krpez 7, din tabăra Serbiei.

Ionel Pana
Foto – EHF