EURO Handbal | Unde se operează Cristina Neagu?

Accidentarea Cristinei Neagu, din meciul de aseară, împotriva Ungariei, s-a soldat, o știe toată lumea, cu ruptură de ligament încrucișat anterior, la genunchiul piciorului drept. Practic, sezonul competițional pentru sportiva noastră s-a încheiat, fiind nevoită să stea pe tușă cel puțin șase luni. Deocamdată, nimeni nu vorbește de operație, unde, ce și cum, pentru că totul depinde de voința Cristinei. Ea va decide dacă intervenția chirurgicală se va face în România sau în străinătate – toată această acțiune medicală urmând să fie suportată de Federația de Handbal. Logic, nu?, din moment ce Cristina s-a accidentat la o acțiune desfășurată sub egida FRHandbal.

Mă gândesc că sunt ceva polițe de asigurări, pentru toate fetele, însă așa cum este în obiceiul Federației, presupun că aceste asigurări sunt pentru antinevralgice sau paracetamol, în funcție și de valoarea primei pe care Federația o plătește – de regulă, se face un contract de sponsorizare, adică firma asiguratoare dă niște polițe subțiri, dacă pot să spun așa, iar federația îi face reclamă. Dacă Neagu vrea operație la o clinică privată, în Europa sau în altă parte, atunci Federația trebuie să scoată bani din buzunar… Mi-aduc aminte, că, atunci când marea noastră campioană a avut probleme grave la brațul de aruncare, ea a ajuns chiar în Statele Unite ale Americii, și pentru operație, și pentru control, de câteva ori, iar societatea de asigurări cu care Federația avea contract nu i-a decontat decât 10.000 de lei – un fel de frecție la picior de lemn! Toate plățile au fost făcute de omul de afaceri Ion Țiriac, la intervenția președintelui Federației de la acea vreme, Cristian Gațu.

O situație nedorită, nici nu mai încape vorbă, în care este lovit și clubul unde Cristina este legitimată, CSM București, club care plânge la propriu după Neagu – în ianuarie 2019 încep jocurile din Main Roundul Ligii Campionilor, iar primul adeversar al clubului Primăriei Capitalei, Eto Gyor, partida urmând să se joace în deplasare. Pe lângă Neagu, CSM București a mai primit o lovitură, prin accidentarea unei alte jucătoare de valoare – vorbim de Amanda Kurtovic, din Norvegia, care s-a rupt la un turneu amical al naționalei țării sale, chiar înaintea acestui Campionat European.

Și revenim la înlocuitoarea Cristinei, foarte tânăra Bianca Bazaliu, jucătoare cu cea mai puternică aruncare din Europa, după părerea mea, despre care eu am scris că nu trebuia să rateze lotul care a plecat la Paris. Am aflat, din surse sigure, că Bianca ar fi putut declina convocarea antrenorului Martin Ambros, pentru că se află sub supraveghere medicală, deci Federația n-ar fi putut-o suspenda. Dar Bazaliu aproape că a alergat spre aeroport, simțind că este șansa ei să se impună și ea în marea echipă tricoloră. Succes, Bianca, hai România!

Mâine se joacă semifinalele, după următorul program:

Romania – Rusia – 18.30

Olanda – Franta – 22.00

Ionel Pana
Foto – EHF