Handbal | Cristina Neagu, jucătoarea lunii noiembrie în Europa!

După tristețile din ultima vreme, venite de la Campionatul European de la Paris, bătaie cu Olanda, victorie chinuită cu Spania, și din nou înfrângere cu Ungaria, iar ca o bomboană pe colivă, accidentare gravă a Cristinei Neagu și ieșirea prematură din competiție, iată că Federația Europeană ne dă și o veste bună, și nouă, românilor, dar și Cristinei Neagu, care se află într-o mare suferință – jucătoarea de la CSM București, de trei ori desemnată cea mai bună jucătoare a lumii, în 2010, 2015 și 2016, a fost votată ca fiind handbalista lunii noiembrie pe Bătrânul Continent. Este ca un titlu mondial individual, pot să spun, pentru că handbalul la cel mai înalt nivel aici se joacă, în Europa, aici se află campionatele naționale de top.

Se pare că votanții au luat în considerare aportul decisiv al Cristinei Neagu, la echipa sa de club, prin înscrierea a 23 de goluri doar în luna noiembrie, fapt care i-a adus CSM-ului din București calificarea în Main Round-ul Champions League. De altfel, Cristina Neagu este cea mai bună marcatoare a competiției, după faza grupelor, cu 49 de goluri la total, fiind urmată de Anna Vyakhireva, de la Rostov Don, și Ana Gros, de la Brest Bretagne.

Iată Clasamentul lunii Noiembrie:

1 – Cristina Neagu (ROU) – CSM Bucuresti
2 – Aniko Kovacsics (HUN) – FTC-Rail Cargo Hungaria
3 – Anna Vyakhireva (RUS) – Rostov-Don
4 – Eduarda Amorim (BRA) – Györi Audi ETO KC
5 – Noemi Hafra (HUN) – FTC-Rail Cargo Hungaria

Din păcate, jucătoarea noastră este ieșită și din competiția cluburilor, din pricina accidentării de la Europeanul francez, din meciul contra Ungariei, fapt care va duce la pierderea acestei poziții. Neagu pierde din turație, și pentru că nu-și va putea ajuta colegele de națională în ultimele două meciuri, care ar fi putut-o duce chiar pe podiumul de premiere – dar eu sper ca marea noastră campioană să câștige și a patra oară titlul de cea mai bună handbalistă a lumii, merită din plin, a fost cea mai bună și de la acest Campionat European, a devenit și golgetera all time a competiției, cu 221 de reușite – Neagu stăpânește mingea ca nimeni alta, iar la coordonare este unică. Da, Neagu a devenit și înțeleapta satului, dacă mă pot exprima așa, ceea ce o diferențiază de celelalte valori ale handbalului mondial.

La masculin, premiul lunii noiembrie merge la danezul Casper U Mortensen, de la Barca Lassa, un handbalist de 28 de ani, pentru care s-au plătit ceva bani de către oficialii iberici, pentru a-l sustrage din Bundesliga.  Danezul a marcat 56 de goluri pentru Barca, în Velux Champions League, și a contribuit decisiv la avansul de 5 puncte în fața urmăritoarei Vardar, înaintea pauzei de iarnă. Mai mult, se pare că la Mondialul de la începutul lui 2019, va fi printre titularii naționalei sale, primind, deja, anunțul de la antrenorul Danemarcei, Nicolai Jakobsen. Casper U Mortensen este căsătorit cu ziarista daneză Stine Bjerre Jorgensen.

Iată cum arată clasamentul lunii noiembrie, la masculin:

1 – Casper U. Mortensen (DEN) – Barca Lassa
2 – Valter Chrintz (SWE) – IFK Kristianstad
3 – Melvyn Richardson (FRA) – Montpellier HB
4 – Roland Mikler (HUN) Telekom Veszprém
5 – Nico Rönnberg (FIN) – Riihimäem Cocks