EURO Handbal | Cocoșul a cântat și pe gardul olandez și merge în Piața Roșie, după aur!

Franța a câștigat a doua semifinală a Campionatului European, învingând clar Olanda cu scorul de 27-21.

A fost o primă repriză încântătoare, în care cele două adversare au jucat în viteză și cu multă forță. Olanda a deschis scorul, prin Lois Abbingh, dar Estelle Minko a dat replica imedia, pentru ca Nike Groot să pluseze și ea pe tabelă. Dar, culmea, de la 3-2, Olanda parcă ar fi pierdut tabela și preț de aproape 7 minute a alergat fără folos, de la un semicerc la altul. În acest timp, Estelle Minko, Dembele și din nou Estelle Minko au pus-o în mare dificultate pe portărița portocalie, Tess Wester: 6-3 Franța și apărea primul semn de slăbiciune batavă.

Dar lupta nu era nici pe departe încheiată: Estevana Polman, Nike Groot, cât și Angela Malestin au readus Olanda la viață, profitând și de rătăcirile de astă dată ale echipei gazdă, cam de vreo 6 minute: de la 10-6 pentru Franța, în minutul 18, primul mitan s-a încheiat doar la un gol avas pentru gazde, scor 12-11, și ne așteptam ca în repriza a doua să fie o adevărată bătălie. Aveam convingerea că Nike Groot, Lois Abbing sau Estevana Polman vor veni cu surprize , cu atacuri furibunde, cu toată artileria de care erau în stare, cu scopul de a răpune Cocoșul și mersul lui falnic.

Din păcate, în primele 14-15 minute ale părții a doua tot Franța a apăsat accelerația, luând un avans considerabil, dar asta și pe fondul unor mari ratări ale olandezelor, a paselor greșite și a lipsei de inspirație din atac: de la 14-14 în minutul 35, Franța s-a dus la 22-16, în doar 10 minute, și chiar la 25-17, cu opt minute înainte de final. Nimeni nu se aștepta la o victorie așa facilă, din partea Franței, nimeni nu credea că Olanda va face un joc atât de modest, dar iată că umilințele din partida cu Norvegia n-au fost întâmplătoare și s-au repetat și în această seară.

Victoria Franței este pe deplin meritată, iar mâine, în marea finală cu Rusia, credem că vor ieși scântei. Sunt de părere că Olivier Krumbholz are la dispoziție o bancă de rezerve ceva mai valoroasă, decât cea a rusului Evgheny Trefilov, fapt care va cântări enorm în stabilirea învingătoarei, dar și valorosul antrenor rus are așii lui în mânecă, nu se va da bătut așa ușor.

Așadar, fetele noastre întâlnesc din nou Olanda, de data aceasta miza fiind medaliile de bronz ale Campionatului European. Sigur, pornim cu șansa a doua, dacă ne gândim că Abingh și compania ne-a învins în Main Round, scor 29-24, dar niciun meci nu seamănă cu altul. În plus, este ultima șansă a tricolorelor la medalii și trebuie să profităm – să sperăm că vom și putea!

Ionel Pana
Foto – EHF