S-a dus Peter Mikkelsen

La finele lunii ianurie, mai exact pe 30, a părăsit această lume fostul arbitru danez Peter Mikkelsen, la aproape 59 de ani. El a rămas „celebru” în antologia fotbalului nostru prin faptul că a refuzat naționalei noastre validarea unui gol perfect valabil, marcat de Dorinel Munteanu, la Euro 1996, în meciul cu Bulgaria.

Meciul respectiv s-a disputat la 13.06.1996, pe stadionul St. James din Newcastle, în cadrul turneului final al Campionatului European din acel an, în faza grupelor. Bulgarii conduceau cu 1-0, după un gol rapid al lui Stoicikov, în min. 3, care a speculat neatenția fundașilor noștri centrali. Apoi însă partida s-a echilibrat și echipa noastră și-a creeat mai multe ocazii de a egala. Astfel, în min. 31, după un corner de pe dreapta, mingea a ajuns la Dorinel Munteanu care de la 25 m a prins o „bombă”, mingea a lovit interiorul transversalei, apoi a căzut vizibil dincolo de linia porții, și în mod normal ar fi fost 1-1. Însă Mikkelsen, „ajutat” și de asistentul său conațional Larsen, a considerat că mingea nu depășise linia porții, lăsând jocul să continue. La reluări s-a putut vedea clar că fusese gol, însă pe vremea aceea nu exista VAR. Așa, scorul final a rămas 1-0 pentru bulgari și noi am fost eliminați prematur, fiind a doua înfrângere consecutivă după cea cu Franța, tot 0-1. Un 1-1 ar fi fost mult mai conform cu cele petrecute în teren, căci adversarii în afara acelui gol al lui Stoicikov n-au mai făcut mare lucru.

Mikkelsen însă avea antecedente cu noi, culmea tot la un meci cu Bulgaria și tot de tristă amintire. La 20.11.1991, la Sofia, pe „Vasil Levski” noi am jucat meciul decisiv pentru calificarea la Euro 1992. Cu o victorie, perfect posibilă, mai ales că bulgarii nu mai aveau nicio șansă, ne-am fi atins obiectivul. În min. 19, Sabău a reușit să înscrie, tușierul n-a indicat nimic și în timp ce jucătorii noștri se îmbrățișau pentru reușită, Mikkelsen a trecut atunci peste colegul său și a anulat acel gol. La final, a fost 1-1, rezultat care ne-a lăsat acasă, calificându-se Scoția.

Se spune că despre morți să se vorbească numai de bine. Au făcut-o cei de la FIFA. Noi doar constatăm că Mikkelsen, din nefericire pentru noi dar și pentru el acum când i se va face inventarul păcatelor, a rămas în memoria nefastă a fotbalului românesc, alături de alți oameni în negru care l-au nedreptățit de-a lungul timpului precum conaționalul său Kim Milton Nielsen, Ľuboš Micheľ  (Slovacia), Pedro Proença (Portugalia), David Elleray (Anglia), Néji Jouini (Tunisia) sau dacă ne ducem mai în trecut, Alexis Ponnet (Belgia), André Daina (Elveția) ori Elmar Saar (URSS).

Peter Mikkelsen se născuse la 01.05.1960, în localitatea Amager. Printre altele a condus 5 partide de la turneele finale al CM, 3 în 1990 și 2 în 1994, precum și 2 la cele ale CE, 1 în 1992 și încă 1, cel menționat mai sus, în 1996. În 1991 și 1993 a fost desemnat arbitrul mondial al anului. În 1998 s-a retras din arbitraj, însă a fost mulți ani membru în Comisia de Arbitri a FIFA. Avea meseria de profesor de școală, dar din 2008 până la moartea sa a lucrat la Departamentul de resurse umane al companiei din țara sa F-Group. În 2013 i s-a depsitat un melanom la ochi, care nu a fost tratat la timp, dezvoltând metastaze la creier, la coloana vertebrală, ficat, plămânul drept. A ajuns în scaunul cu rotile și depindea de ajutor. Dumnezeu să-l ierte!

Mikkelsen, aflat în scaunul cu rotile, în ultima perioadă a vieții sale