OPINIE | Alin Buzărin amendează derapajele președintelui lui Dinamo

Cei 10 pumni ai lui Alexadru David

„La o palmă primită, dăm 10 pumni înapoi”, spunea recent președintele lui Dinamo. Nu, nu suntem în 1990, anul în care polemica domina sutele de mii de exemplare ale ziarelor, ci în 2019. Au trecut aproape trei decenii în care accentele acute s-au mai aplatizat, iar acest gen de reacție de o virulență extremă e cu totul nepotrivit cu ecranele digitale ale dispozitivelor electronice contemporane. Poziționarea lui Alexandru David e o reacție de linotip, de plumb și de calandru, nu de display.

De ceva vreme șeful lui Dinamo și-a propus să fie rău. Fiind vorba de „câini”, să rupă lanțul. Își apără teritoriul cu vehemență, ripostează zgomotos, dă în toată lumea, în principiu face o gălăgie pe care, în fotbal, o practicau acum un sfert de veac patronii cluburilor de prin sudul Italiei. Culmea e că, în genetica sa, Alexandru David e un tip educat, lipsit cromozomial de aceste tușe violente. Un om care vine din presă, care a condus timp de un deceniu un ziar de succes, un tip care știe, sau ar trebui să știe, ce fel de retorică se consumă și ce fel de discurs deranjează.

În răspunsul său la adresa celor de la Sepsi, David alunecă pe gheața fragilă a unui subiect delicat, cel al unor chestiuni despre minorități, autonomie, dispute interetnice. Fraze gen „am ajuns să ne fie rușine în propria noastră țară” sau „Sepsi să se mute în Ungaria, aici e România” sau „Îi strânge haina României” par venite din negura vremurilor, de dinainte de Vadim, care era un polemist fin, nu brutal. De pe vremea conflictelor de la Hădăreni sau din mugurii postrevoluționari ai Vetrei Românești, de pe la Ilie Ciontu. Asemenea construcții semantice sunt nu doar agresive, ci și desuete. O vitejie la preț mărunt, o agresivitate verbală de neînțeles într-o lume contemporană care s-a așezat cu totul altfel odată cu trecerea anilor, a deceniilor.

Până la urmă, totul a început de la un banner al suporterilor dinamoviști care cerea „fără autonomie în ținuturile secuiești”. Doar ca o paranteză, în Bundesliga, Borussia Dortmund se află în pericol de depunctare pentru mult mai puțin. Pentru niște inscripții și scandări jignitoare la adresa patronului lui Hoffenheim. Adică pentru nimic interetnic, nimic îndreptat împotriva unor minorități, până la urmă, pentru nimic politic. Invocând patriotard Constituția României, oratorul vrea să fie vajnic apărător al propriului club într-o chestiune în care nu așa te aperi, ci cerându-ți scuze pentru mesajul total nepotrivit al suporterilor. Din păcate însă, filipica președintelui dinamovist nu e doar jignitoare la adresa covăsnenilor, ci și depășită din punct de vedere al formei agresive de exprimare. Tocmai de asta, cei 10 pumni promiși de orator la fiecare palmă, l-au dezechilibrat și l-au făcut să alunece grotesc pe gheața extrem de subțire a unui subiect sensibil, pe care nu-l stăpânește. Această căzătură zgomotoasă are nevoie de o repunere urgentă și decentă într-o poziție de echilibru, compatibilă cu postura de președinte al „celui mai titrat club din România”, cum singur și împăunat declară Alexandru David.

Foto – gsp


Alin Buzarin
Facebook – Alin Buzarin
alin.buzarin@100sport.ro