România a câștigat în Cehia și va înfrunta Franța în semifinalele Cupei Federaţiei

În componența Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu, Monica Niculescu și Ana Bogdan, echipa feminină de tenis a României s-a revanșat pentru eșecul (2-3) suferit la Cluj, în 2016, impunându-se cu același scor în fața Cehiei, la Ostrava. Astfel naționala noastră este pentru a doua oară în istorie în semifinalele Cupei Federaţiei, după ediţia din 1973.

În meci decisiv, Irina Begu (locul 35 WTA la dublu) și Monica Niculescu (locul 51 WTA) le-au învins cu 6-7/2, 6-4, 6-4, duminică, pe Katerina Siniakova (locul 1 WTA de dublu) și Barbora Krejcikova (locul 2 WTA).

În celelalte meciuri ale disputei s-au înregistrat următoarele rezultate:
Karolina Pliskova (5 WTA) – Mihaela Buzărnescu (29 WTA) 6-1, 6-4
Katerina Siniakova (44 WTA) – Simona Halep (3 WTA) 4-6, 0-6
Karolina Pliskova (5 WTA) – Simona Halep (3 WTA) 4-6, 7-5, 4-6
Katerina Siniakova (44 WTA) – Mihaela Buzărnescu (29 WTA) 6-4, 6-2

Cehia era deţinătoarea trofeului, triumfând de 6 ori în FedCup în ultimii opt ani. Această echipă câștigase 13 din ultimele 14 întâlniri, de zece ori la rând pe teren propriu, fiind neînvinsă acasă din 2009.

În semifinale, România va înfrunta Franţa, în 20 şi 21 aprilie.

România s-a mai calificat o singură dată în semifinalele Cupei Federației, în 1973, când Virginia Ruzici, Mariana Simionescu şi Judith Gohn au pierdut de Africa de Sud, la un turneu cu 32 de echipe, desfăşurat în RFG.

După meciul de dublu, Monica Niculescu a declarat la Telekom Sport: „Eu nu pot să zic nimic. Ne-am dorit foarte mult. Am jucat foarte bine şi îmi era teamă că nu o să fie bine, dar … Zii tu ceva, Irina!”. Colega sa de dublu a completat: „Totul a fost posibil datorită Simonei. Am ajuns în această postură, 2-2, am putut să intrăm şi să dăm tot ce e mai bun. Nu a fost uşor pentru că emoţiile erau foarte mari. Ne-am dorit din tot sufletul. Am fost în această postură şi acum trei ani şi nu ne-am calificat, am pierdut acasă. Însă cu această galerie e greu să cedezi o secundă şi le mulţumim pentru asta. Monica a fost peste tot astăzi. M-a ajutat enorm în toate situaţiile. Mai ales în primul set, în care eu mă simţeam foarte neîncrezătioare. Îmi doream enorm să o ajut şi nu puteam. În setul al doilea am început să mă relaxez şi am spus că nu avem nimic de pierdut, doar de câştigat şi mă bucur că am luptat pentru fiecare punct”, a spus Begu.

“E minunat. Semifinala! Hai România! Sunt foarte mândră de această echipă! Ce weekend! Din tribune a fost şi mai greu. Am avut emoţii mari, dar mă bucur atât de mult pentru fete. Monica mi-a spus înainte de meci: , că avea emoţii. I-am spus: A dovedit pe teren că a fost cea mai bună astăzi. Cred că toate am depus un mare efort. Am fost cu inimă mare în acest meci. Toate ne-am dorit să câştigăm această partidă. Am jucat cu o mare, mare campioană, Cehia, o campioană enormă şi am reuşit să câştigăm. Cred că toate am dat totul pentru week-end-ul acesta ca să fie bine. Fetele sunt extrarodinare şi şi-au lăsat inima pe teren, ceea ce a fost important pentru că au reuşit să câştige. Pentru mine înseamnă enorm, îmi doream tare mult şi aşa cum am spus, anul acesta dau totul pentru echiap de FedCup. sper să nu ne oprim aici, sper să mergem mai departe cu bine. Pentru ţara noastră este un lucru enorm şi micuţii care se apucă de tenis trebuie să aibă încredere că visul acesta poate deveni realitate. Jucătoarele din Cehia au demonstrat că sunt campioane. Ne bucurăm că le-am bătutut acasă. Ele ne-au bătut la noi şi am spus că de data aceasta trebuie să ne luăm revanşa”, a declarat și Halep, care a obținut două din cele trei puncte ale României.