De la Mircea la Mirko

Derby-ul etapei a 25-a, FCSB – U Craiova 1948 CS, de pe Arena Națională, a oferit numeroase momente interesante. Unul dintre acestea a fost momentul în care echipa oasepete a beneficiat de penalty, când banca tehnică a oltenilor i-a permis să-l execute portarului Mirko Pigliacelli. Scorul era de 1-0 pentru roș-albaștri. Decizia lui Devis Mangia avea să se dovedească foarte inspirată, după ce până atunci elevii săi rataseră cinci asemenea lovituri. Conaționalul său, nu numai că a transformat, dar a făcut-o impecabil.

Astfel, după peste 12 ani, un portar reușește să înscrie în primul nostru eșalon. Ultima oară izbutise tot un jucător de la o echipă din Craiova, Mircea Bornescu, de la Universitatea, la 27.10.2006, într-un derby al Olteniei cu Pandurii Târgu Jiu, disputat la Caracal (scorul final fiind 2-2). Bornescu mai înscrisese cu puțin timp înainte, la începutul acelei luni, la 01.10.2006, la Urziceni cu Unirea, Universitatea câștigând cu 2-1. Și tot în acea ediție, mai marcase un portar din penalty, Robert Bălăeț de la Pandurii, la 16.09.2006, în meciul de-acasă cu Unirea Urziceni, scor final 1-0.

La 29.06.1933, s-a înscris primul gol de un portar (din penalty) în istoria primului eșalon de când se joacă în sistem divizionar, autor William Zombory de la Ripensia Timișoara, într-un meci în care echipa sa a surclasat pe Șoimii Sibiu cu 6-0. De altfel, Zombory deține și recordul golurilor marcate de un portar în campionatul nostru, 5 la număr, toate din penalty. De altfel, toate golurile înscrise de-a lungul timpului de portari (35 la număr reușite de 24 de goalkeeperi, inclusiv Pigliacelli) s-au marcat numai din lovituri de la 11 m. După timișorean, pe locul 2 într-o asemenea ierarhie all-time a eficacității, se află Răducanu Necula, cu 3 astfel de reușite, toate din vremea când apăra poarta Rapidului.