Alin Buzărin scrie despre ”interesul general” ca Viitorul să fie în playoff: O judecată greșită

Mai sunt câteva zile până la bătălia decisivă pentru accesul în playoff. Marea finală va fi meciul Viitorul-Botoșani, dar are și Poli Iași șansele ei. Mai degrabă puține! Ca să ajungă în primele 6, oamenii lui Stoican trebuie în primul rând să-și câștige  propriul lor meci din deplasare cu Hermannstadt și apoi e obligatoriu ca la Ovidiu să se consemneze remiza, orice altă variantă propulsând învingătoarea partidei de pe malul mării în playoff.

Așadar, la Ovidiu, care pe care. Remiza califică Botoșaniul doar în cazul în care Poli Iași nu câștigă. Viitorul-Botoșani, un meci parcă brodit pentru ultima etapă a sezonului regulat. Un meci în care ambele echipe în primul rând depind de ele însele și abia apoi, în secundar de alții.

În jurul a ceea ce se va întâmpla duminică pe terenul principal al Academiei au început să se țeasă deja scenarii cu bătaie dincolo de limitele cu var ale terenului de joc. Cum că interesele, inclusiv interesul FRF, ar fi ca echipa calificată în primele șase să se numească Viitorul. Din mai multe motive.

Pentru ca numeroșii componenți ai reprezentativei U 21, legitimași la Viitorul, să fie angrenați în lunile care urmează într-ocompetiție mai puternică. Ar fi foarte bine să fie așa. Pentru a-i avea pe aceștia la timp la dispoziție, știind că playout-ul presupune 14 runde și se încheie în iunie, in vreme ce playoff-ul are doar 10 etape, isprăvindu-se puțin după jumătatea lui mai. Iarăși e corect raționamentul. Nu în ultimul rând, pentru a i se mulțumi astfel lui Gică Hagi pentru serviciile aduse în ultimii ani fotbalului nostru, ilustrate prin numeroșii jucători pe care Academia i-a format și i-a pus la dispoziția loturilor naționale.

Toate argumentele invocate mai înainte au o justificare, inclusiv răsplătirea lui Hagi pentru meritele sale. Dar în mod cert Hagi n-ar fi de acord ca echipa sa să prindă playoff-ul altfel decât prin mijloace corecte, concret, fiind mai bună decât Botoșaniul în meciul de duminica viitoare. Iar acel ”altfel” include mai multe posibilități, una dintre cele mai importante fiind arbitrajul.

Nu e eronat să se spună că fotbalul nostru, mai ales reprezentativa U21, calificată la turneul final, ar avea de câștigat prin prezența Viitorului în playoff. Dar ar fi fundamental greșit dacă acest lucru s-ar realiza altfel decât uzând de cele mai corecte mijloace pe care le poate oferii fotbalul.