Etapa 25. Nu s-a mai venit degeaba la pomul lăudat

De această data, derby-ul etapei chiar și-a meritat acest titlu. De cele mai multe ori, tocmai din cauza mizei ridicate, un asemenea meci lasă de dorit și se întâmplă ca în povestea cu pomul lăudat. Duminică însă, FCSB – U Craiova 1948 CS a fost la mare înălțime, fiind de departe cel mai bun și interesant meci al etapei. Un meci care a avut de toate, spectacol, goluri multe, răsturnări de scor, suspans, penalty-uri, nervi și eliminări, chiar și destui spectatori, ca să nu mai amintesc de golul portarului Pigliacelli, o raritate, despre care am relatat pe site-ul nostru. Un rezultat de egalitate ar fi fost mai echitabil față de cele petrecute în teren. Însă Craiova s-a cam bătut singură.  Din cele arătate pe gazon ar fi putut controla acest joc, și chiar a făcut-o în multe perioade. S-a relaxat însă când n-a trebuit și apoi a jucat la alibi. Au fost și două faze controversate, ambele la latitudinea arbitrului, deoarece și dacă ar fi dat deciziile invers față de cele adoptate s-ar fi născut aceleași polemici, cu două tabere, pro și contra. Unii au considerat că intrarea lui Bălașa la Bancu ar fi trebuit sancționată cu „roșu”. Iar apoi, faza care a dus la penalty-ul din care FCSB a marcat golul victoriei. Dacă nu ar fi fost vorba de Fl. Tănase, n-aș fi avut vreo îndoială că penalty-ul a fost corect acordat. Dar acest individ a trișat de prea multe ori în asemenea situații ca să nu aibă deja o faimă nefastă.

CFR Cluj a reușit în mod norocos să plece cu toate punctele de la Iași. Țucudean (în foto) a fost o adevărată armă secretă, a intrat în ultimele minute și la prima atingere de minge a marcat în stil e mare atacant. Cei de la CFR Cluj se pot felicita că au rezistat tentației de a-l vinde în pauza de iarnă. Această victorie, prima pentru CFR în 2019, îi aduce și neoficialul titlu de campioană a sezonului regular.

O scenă de la meciul Sepsi – Viitorul a avut un impact emoțional asupra privitorilor, intrarea lui Viera la genunchiul lui Hagi junior. De fapt, efectul scenei a fost amplificat de faptul că respectivul atac nu a avut nicio urmare din punct de vedere disciplinar. Marea speranță a arbitrajului românesc, Marcel Bîrsan, a fost de această părere. Mare păcat că vârsta a făcut nedreptatea de a „pensiona” arbitrii buni, pentru că ceea ce vine este mult sub ceea ce ar trebui. Referitor la rezultatul acestui meci, chiar dacă a însemnat un -2 în clasamentul adevărului pentru Sepsi, i-a adus, ceea ce e mult mai important, mult dorita calificare în premieră pentru play-off. În schimb, Viitorul poate deveni marea perdantă, care să rateze surprinzător grupul primelor șase. Va fi care pe care etapa viitoare cu FC Botoșani. Ce inspirați au fost sorții să ducă această confruntare la epilog. La felul cum joacă cele două la această oră, terenul propriu nu mai reprezintă un avantaj pentru echipa constănțeană. Sper să aibă parte de un arbitraj pe măsura importanței acestei confruntări. sunt sigur însă că la centru nu va fi Marcel Bîrsan.

Derby-ul Ilfovului, sau al „lanternei”, care multă vreme ne ducea cu gândul la o remiză albă, a avut un final neașteptat de spectaculos cu multe goluri, mai multe pentru echipa oaspete, care a predat ultima poziție. Este posibil ca cele două să-și continue derby-urile și în 2019-20, însă cu un eșalon mai jos. Vom vedea.

Cifre

# În fine, Marian Cristescu de la Concordia a ajuns pe bune la meciul 300 în Liga I, după mica gafă la numărătoare din etapa trecută. Devine astfel al 144-lea jucător care atinge această bornă. Cele 300 se împart la șase echipe după cum urmează: 88 pentru FC Brașov, 14 pentru Universitatea Cluj, 24 pentru Petrolul, 39 pentru Astra, 14 pentru Dinamo și 121 pentru Concordia.

# Meciul 100 pentru doi străini și un autohton, Erico (Astra) și Calancea (Dunărea), respectiv Bordeainu (CFR Cluj).

# Meciul 50 pentru Platini (CSMP Iași)

# Debuturi, 3, toate cu jucători străini: Koutroumpēs (Concordia), N. Jaadi (Dinamo) și Mpia Mapuku (Dunărea).

# Golul 10 pentru Bărbuț (U Craiova 1948 CS).

# Primul egal între Sepsi și Viitorul.

# Evident, a fost primul gol pentru portarul Pigliacelli și cred că nu va fi și ultimul.

# Constantin Enache (Astra) a avut bifat golul 150 (cel al victoriei cu Hermannstadt, reușit de Butean) marcat ca tehnician în primul eșalon.

# U Craiova 1948 CS rămâne fără victorie la București cu FCSB/Steaua și după a 7-a vizită, o singură dată plecând neînvinsă, când a făcut egal.

# Astra a urcat pe locul 21 în clasamentul all-time, depășind pe Ceahlăul.