OPINIE / Alin Buzărin scrie despre doi antrenori care și-au schimbat brusc atitudinea: Pancone și Mangia, cu fața către tribune

”Au ieșit șobolanii la lumină!”, declara Daniel Pancu după victoria Rapidului cu Popești-Leordeni. La primul meci în Regie, unde băncile sunt aproape de tribune, unii îl contestaseră, îl admonestaseră, poate că îl și înjuraseră, dar e clar că făcuseră trimiteri la nopțile lungi din tinerețea antrenorului ascet de astăzi.

Aici, la Rapid, sunt de fapt două lucruri distincte. Unul, că nu poți să-l contești pe Pancone după o înfrângere, fie ea și rușinoasă, la Progresul Spartac sau după ce te egalează Popeștiul. Pancu e Pancu, e dăltuit în fiecare cărămidă dintre zidurile în curs de demolare ale Giuleștiului, dar și în fiecare centimetru cub de beton al noului stadion care se va construi. La Rapid, el e peste tot, în vișiniul steagului, în silabele imnului, în metalul dilatat vara și contractat iarna al șinelor de tren. Dar la fel de adevărat e că și Pancone putea să se abțină, să nu scoată acei ”șobolanii” la iveală.

Pe un sol mult mai nesigur pășește Mangia la Craiova. La meciul pierdut cu Astra, s-a luat de publicul care-l huiduise pe Nuno Rocha, nedocumentându-se că în timp și în ani tribuna olteană îi admonestase și pe Cămătaru, și pe Cârțu, ca să nu mai amintim că pe Gică Popescu, atunci când a semnat cu Dinamo, l-a trecut Dunărea, că tot e el din Calafat. Poate singurii care au scăpat de ”dulcele alint” al publicului oltean au fost Oblemenco și Balaci. Când a avut ceva de reproșat publicului, Devis a neglijat două aspecte. Întâi, că spre deosebire de alte echipe privite pe viu de o mie-două de oameni, tu ai o medie de 15.000 și  anumite meciuri la care noua arenă se umple ochi, încurajându-te frenetic. Apoi, dacă oriunde în Italia, la Inter, la Milan, în orice parte, dacă ai intrat în gura tifoseriei ești pierdut. A antrenat în Serie A la Palermo, știe despre ce e vorba. Acolo, în Sicilia, huiduielile sunt doar o mângâiere față de tot ce ar putea urma din partea fanilor înfierbântați.

Motiv pentru care, date fiind condițiile aparte în care ea s-a produs, eroarea lui Mangia e mai gravă decât a lui Pancu. Pe un simbol al tău îl mai ierți, pe un stranier care a mai și pierdut meciul, nu prea.

Din fericire, amândoi, atât Mangia, cât și Pancu, au pus mâna pe volanul vorbelor și au luat viraje fericite. Italianului i-au trebuit câteva zile să-și ceară scuze, Pancone a avut nevoie doar de o noapte de meditație. Amândoi au conchis că au greșit și au retras public tot ce spuseseră la adresa fanilor. Chit că rapidistul nu s-a referit chiar la toți suporterii, ci doar la ”99,9 la sută” dintre ei. Dar, prin aproximare, putem înțelege că i-a cuprins în vorbele sale pe toți.

Nu e o întâmplare că lucrurile acestea s-au întâmplat la Craiova și la Rapid, poate cele mai iubite echipe de la noi. Unde e greu să fii pe placul tuturor, dar e și frumos să simți mereu căldura miilor de oameni care te încurajează.