OPINIE / Alin Buzărin scrie despre misterul care învăluie indisponibilitatea vârfului de atac al echipei naționale: Care sunt interesele din jurul lui Țucudean?

Există o mulțime de speculații și o singură certitudine: George Țucudean, golgeterul campionatului intern, fotbalistul român al anului 2018, principala, poate unica noastră speranță de gol contra Suediei nu va fi pe teren sâmbătă seara, la Stockholm.

Ultimele câteva luni din existența lui George Țucudean sunt pline de mistere. Când s-a cerut afară la pauza unui meci cu Mediașul, iar până la final a părăsit arena din Gruia, pentru a evita întâlnirea cu reporterii, ni s-a spus că a acuzat o stare proastă, din cauza unei răceli. Așa răcit jucase excelent în prima repriză, dăduse și gol.

Când n-a făcut deplasarea la Craiova, clubul ni l-a prezentat ba răcit, ba având o ușoară indispoziție musculară. În ambele situații te sui vineri dimineața în avionul spre Oltenia, sperând să te refaci și să poți juca măcar câteva minute în meciul de duminică seara. Recent, la Iași, Țucudean a arătat că n-are nevoie de cine știe ce mult timp pentru a da golul victoriei.

La Ovidiu, cu o oră înainte de meci, formația CFR-ului a fost printată fără el. Nu era nici în primii 11, nici pe lista rezervelor. S-a spus mai întâi că ar fi suferit o întindere, poate chiar ruptură, la antrenamentul din dimineața meciului. Dublă lovitură! Ascunderea cauzelor reale ale indisponibilității, dar și o acuză nedreaptă pusă în cârca lui Alin Minteuan,. ”E nebun, rupe jucătorii, face antrenamente tari în ziua meciului, deși joacă o dată pe săptămână!” Cam acesta e mesajul nerostit, dar lăsat să se înțeleagă.

Câteva minute mai târziu, la alt post tv, aceeași persoană din conducerea clujeană relata cu însuflețire că Țucudean nu s-a mai accidentat la antrenamentul de sâmbătă dimineață, ci la cel de vineri. Iar problema e tot musculară, nicidecum de altă natură!

Camerele tv îl surprindeau pe George în tribună, iar după meci îl filmau grăbindu-se să-și felicite colegii, suspect de sprinten pentru un tip cu ruptură musculară la picior.

Culmea e că indiferent când s-ar fi ”accidentat” Țucudean, vineri sau sâmbătă dimineață, selecționerul Contra se pare că a aflat acest lucru abia sâmbătă seara după ora 19, când au apărut foile de joc la stadionul din Ovidiu.

Mai departe, luni, a apărut informația că George ar fi mers la Viena, pentru o ușoară intervenție chirurgicală la inimă. Clubul a contrazis vehement zvonul, promițând un comunicat. În care probabil că se va scrie despre o zi liberă petrecută reconfortant de George în Prater. Sau la cumpărături, pe Maria Hilfestrasse.

De ce vrea CFR să ascundă o problemă cardiacă pe care George e foarte posibil s-o fi moștenit de la tatăl său, Marius, un fotbalist bun la UTA anilor 90, care a trebuit să se retragă pe la 27-28 de ani din cauza unor necazuri cu inima?

E simplu de ce! Țucudean e o adevărată mină de aur pentru clubul care ”dacă nu ia titlul, poate intra în faliment”, după cum s-au exprimat chiar voci din cadrul societății clujene. El a fost pețit cu puțin timp în urmă de două echipe franceze importante, Nice, unde ar fi trebuit să-l înlocuiască pe Balotelli și Nantes, unde ar fi putut merge în locul lui Claudio Sala, pierit în acel accident de avion. Dar cât ar fi putut oferi francezii? Două milioane? Ceva pe acolo. Plus că George ar fi fost supus imediat unor teste medicale, iar cu clinicile franceze nu te joci!

Nu-i mai bine oare să se tragă de timp până în vară, când CFR ar putea vinde în zona arabă un dublu campion al României, golgeter al competiției, fotbalistul anului precedent? Păi nu face 7-8  milioane un astfel de atacant în iarmaroacele din Ryiadh sau Jeddah? Ba face! Plus că arabii nu te duc la cine știe ce clinici, merg pe cuvânt de onoare, iar tranzacțiile din acea zonă nu sunt supravegheate atât de vigilent de Fisc precum cele din Franța?

Sejur plăcut la Viena, George! Inimă ușoară și însănătoșire grabnică!