OPINIE / Alin Buzãrin scrie despre criza acută de apărători a echipei naționale: Țară, țară, vrem fundași!

Despre meciul cu Suedia trebuie vorbit și prin prisma greșelilor apărării noastre la cele două goluri adverse, dar și la multe alte faze în care ne-am arătat vulnerabili. Sau trebuie analizată înfrângerea mai ales din acest punct de vedere.

Ne-am dus la acțiunea Stockholm-Cluj cu Săpunaru, Dragoș Grigore și Moți. 102 ani împreună, medie de vârstă a zonei centrale defensive de 34 de ani! Se va spune că și Juventus, care în acest moment pare o candidată serioasă la Champions League, se află tot cam pe-acolo cu veteranii Bonucci și Chelini. E adevărat, dar cei doi au un rulaj aproape continuu la nivel înalt, și, în al doilea rând, asigură apărarea unei echipe care în general atacă.

E limpede că ne va fi greu să ne calificăm la Euro 2020 dacă nu ajustăm problemele defensive. Dar cu cine? Primul nume ar fi Nedelcearu, convocat și el, dar  fostul dinamovist n-a dat niciodată garanții de siguranță, greșind mult la adăpostul consolării că e tânăr și învață. Apoi, în actualitate a apărut numele lui Țâru, invocat de mulți dintre vitejii care au comentat după război. Numai că multe dintre golurile primite în ultima vreme de Viitorul au la bază erori ale lui Bodgan. Senzația e că stoperul lui Hagi n-a făcut acel salt pe care-l promitea acum doi-trei ani. Ar mai fi Bălașa, care a jucat simplu și bine în toamnă la Belgrad, dar el a fost accidentat și a lipsit destul de mullt. Campionatul intern oferă soluții puține în condițiile în care echipele de playoff îi etalează pe Planici, Kelici, Ferreira, Donkor, Vinicius, Boli, Lang, Cestor, Viera, Jovanovici, cu toții neposesori de pașaport românesc. Chiricheș e mai mereu accidentat, de Ștefan Radu ne-am săturat să ne tot rugăm, Gardoș nu mai e același după accidentarea care l-a ținut mult timp pe tușă. Și-atunci ce facem? Ne inspirăm de la lotul U 21? Ar fi Rus, poate încă prea crud. Sau Pașcanu, însă el încă n-a jucat niciun meci oficial de seniori.

Nici la fundașii stânga nu stăm mai bine. Apelăm la Bancu, de meserie mijlocaș, fără deprinderi de apărător. Cristi Ganea, dincolo de problemele medicale, a jucat foarte puțin în ultima vreme. Ca și Toșca. Iar competiția internă ni-i arată, în partea ei de vârf, pe Camora, Junior Morais, Radunovici, Sato. Dacă ne ducem în play-out, dăm de Aliji, Soiledis și așa mai departe. Până și Viitorul, izvorul limpede de jucători din ultimii ani, ni-l propune, complet inutil pentru reprezentativa noastră, pe De Noojier. E clar că e un post deficitar, pe care chiar și de la tineret îl putem acoperi cu doar cu Florin Ștefan, care la club joacă în linia de mijloc. Sau cu Butean, dacă ne asumăm răspunderea unui jucător foarte tânăr.

Cam asta e plaja îngustă de soluții din care Contra va trebui să aleagă, pentru a nu fi forțat să apeleze tot la Bancu, lovit destul de serios în Suedia, dar dat titular cert în meciul cu Feroe. Chiar așă, ce facem dacă piciorul lui Bancu cedează după doar câteva minute? Jucăm cu un fundaș central în flanc, n-avem altă variantă! Cu Feroe poate merge, dar cu alții, mai puternici, sigur nu ține figura!