OPINIE / Alin Buzărin scrie despre imaginile triste de la Balotești – Snagov: Balotești, o bătaie de joc la adresa fotbalului

Imaginile de la Balotești, de la meciul cu Snagov, sunt o pată imundă pe obrazul unui fotbal care riscă să se molipsească și el cu acest atribut. Acel peisaj lacustru, acele smocuri dintre care se ivea apa, acele secvențe cu bietul Trică stropit pe margine de întâmplările din teren ne duc în spate cu zeci de ani.

Să nu se spună că de vină a fost ploaia. Nu, de plouat a plouat peste tot în weekend, dar numai la Balotești terenul a arătat îngrozitor, în alte locuri a fost acceptabil. De vină e lenea, puturoșenia celor din Balotești, care se târăsc de ani și ani prin liga a doua disputându-și meciurile pe acel maidan infect căruia au pretenția ca lumea să-i spună stadion. Am fost o dată acolo, cu vreo doi ani în urmă, și nu-mi mai doresc să ajung. Însă echipele oaspete n-aau încotro, sunt obligate ca o dată pe an să ia în crampoane acea miriște insalubră, pe care Federația o omologhează an după an pentru niște motive care ne scapă.

Terenul, prost și denivelat inclusiv pe vreme bună, devine impracticabil la primii stropi de ploaie. Fie e nămol ca în cocina porcilor, fie, dacă plouă ceva mai mult, e acea lăcăraie maronie de la ultimul meci. Gardul e aproape, cei care bat corner trebuie să se împingă în sârma ruginită care împrejmuie bătătura. Tribunele sunt groaznice și ele, niște fier de șantier pus unul peste altul, cu bucăți lipsă, de unde poți cădea, cu scări periculoase, cu bucăți de acoperiș care fie lipsesc, fie sunt doar pe jumătate desprinse, putând pica oricând în capul cuiva.

Acest loc cu capcane își face loc pe ecranele televizoarelor. Cluburile de liga a doua primesc niște drepturi tv, e adevărat că nedrept de mici, și trebuie să asigure un minimum de condiții. Unde s-or fi instalat camerele, prin ce peripeții or fi trecut operatorii, rămâne un mister. Cert este însă că temerarii cameramani au produs imagini antologice cu condițiile în care se desfășoară o competiție pretins profesionistă.

Dacă are cineva curiozitatea, astă-seară, luni, se va disputa Koln-Hamburg, derbyul primelor două locuri din Zweite Bundesliga. Meciul va fi transmis în România, iar pe RheinEnergie Stadion vor fi 50.000 de oameni. O arenă de 5 stele, față de un colț ruginit de steluță românească. Nimeni nu are pretenția ca arenele românești să arate precum cele din Germania, dar nici în halul fără de hal al Baloteștiului nu te poți prezenta.

De vină nu sunt doar cei din localitatea ilfoveană și federalii care numai ei știu cum au reușit să omologheze toloaca, ci și arbitrul meciului cu Snagov. Mai catolic decât Papa, respectivul a dat cu mingea de pământ în diversele porțiuni ale terenului și a ajuns la concluzia că se poate juca. N-a mai repetat ritualul și pe parcurs, când apăraia cuprinsese urmele de iarbă, iar marcajele nu se mai vedeau. S-a acoperit de blănița călduță a regulamentului, ignorând total aspectul că meciul e televizat, iar cei care comit imprudența de a se uita n-au nicio vină ca să fie puși să se uite la o asemenea murdărie pe care noi o numim pompos fotbal și ale cărei imagini au ajuns peste tot în lume, acoperindu-ne de rușine așa cum apa acoperea smoc după smoc din glozii mizeri ai Baloteștiului.