Analiza etapelor 5 play. Zero peste tot

Ultima etapă a turului play-off-ului a adus față în față cele două candidate la titlu, CFR Cluj și FCSB. La capătul unui meci modest, se poate spune că a fost zero peste tot. Nu se știe cine este cel mai avantajat de acest rezultat. Dacă de-acum înainte s-ar merge cap la cap, CFR ar fi în avantaj. Dar este greu de realizat 100% victorii în cele 5 meciuri care mai sunt de disputat. După acest derby, cel mai criticat a ieșit antrenorul gazdelor, Dan Petrescu, reproșându-i-se stilul distructiv pe care îl abordează, pentru a-și atinge scopul. Și acest stil, s-a demonstrat din studio, are lacunele lui și dacă în locul lui FCSB ar fi fost o echipă valoroasă, alb-vișiniii ar fi părăsit terenul învinși. Așa o fi. Fără a dori să fiu avocatul diavolului, mă întreb, cum ar fi mai bine, ca CFR să joace spectaculos, să atace în valuri și să piardă puncte, așa cum s-a și întâmplat în perioada lui Conceição, ori să abordeze acest stil neplăcut ochiului, dar să își conserve avantajul din fruntea clasamentului?

U Craiova 1948 CS demonstrează pe viu cum eroii pot fi la scurt timp decăzuți din acest drept și imediat devorați. Adulat de tribune la un moment dat, lui Devis Mangia i-a rămas prazul în gât, văzându-se acum nevoit să-și părăsească postul înainte de termen. Este posibil ca dintr-o mare candidată la event cum o vedeau destui, echipa olteană să nu se aleagă cu nimic. Ba da, cu ceva se va alege sigur dacă va avea loc un asemenea deznodământ, înjurăturile și oprobriul propriilor fani. Deja a început să guste din aceste „bucate”. Și ce pierde echipa olteană, câștigă Viitorul lui Hagi, echipă cu mai mult verb și cu un moral superior, putându-i lua atât locul 3, cât și locul din finala Cupei României.

Tot această rundă a adus și derby-ul figurantelor play-off-ului, Sepsi – Astra, echipe care n-au deranjat pe nimeni în această fază. La capătul unui alt meci anost, Astra s-a impus în fața unei echipe care parcă a uitat fotbalul.

În play-out, Concordia ne-a făcut să ne batem peste gură pe cei care o vedeam deja retrogradată. Ea are șanse reale de a evita măcar locurile direct retrogradante. Iar, conform celor întâmplate în ultimele sezoane de la apariția acestui sistem nefericit, dacă ai ajuns la baraj te poți considera salvat. Cu acest prilej a fost și prima victorie pentru antrenorul Adrian Falub – în foto – (abia a 20-a pentru el în Liga I), de la revenirea sa pe banca echipei din Chiajna. Totodată este și cea mai drastică înfrângere din deplasare a Dunării.

Gaz Metan și-a dat drumul la joc mai târziu decât ar fi dorit, realizând maximum de puncte la nivel de play-out. O secondează Dinamo care are palida consolare de a nu fi implicată în lupta pentru supraviețuire. De la CSMP Iași în jos încep temerile. Dar să nu mai anticipăm, pentru că putem din nou greși.

Cifre

# Prima înfrângere pe teren propriu a lui CSMP Iași în fața lui Dinamo (într-a 7-a confruntare)

# Viitorul a trecut pe locul 37 în clasamentul all-time, depășind pe Ripensia Timișoara.

# Meciul 200 ca antrenor în iga I pentru Dan Petrescu (CFR Cluj)

# Cinci inși au ajuns la 50 de meciuri în Liga I: Qaka (CSMP Iași), T. Băluță, de Nooijer (ambii Viitorul), Fl. Ștefan (Sepsi), R. Moise (Astra)

# Trei debuturi, toate la Dinamo și evident străine: Kabashi, Mallo și Alexander Christovão

# Golul 20 pentru D. Nistor (Dinamo)

# Primele reușite pentru Cestor (Astra) și Al. Vlad (FC Voluntari)