OPINIE / Alin Buzărin scrie despre regula U21: Eliminați absurditatea ”la start”

Din vară încolo prim-divizionarele vor trebui să alinieze la startul partidelor câte doi jucători sub 21 de ani, mai concret, născuți după 1 ianuarie 1998. Unul tot meciul și al doilea doar în unsprezecele inițial.

Sub imboldul calificării reprezentativei lui Rădoi&Isăilă, cu exemplul lui Viitorului lui Hagi în față și cu imaginile adorabilului Ajax (unde căpitanul are 19 ani și dă golul care o elimină pe Juve) imposibil de șters atât din minte, cât și din inimă, Federalii au prins curaj și au impus echipelor să caute și să găsească, treaba lor unde, fotbaliști de vârste fragede, pe care să-i promoveze masiv în prima ligă. Poate contestatarii ar fi avut mai mult aplomb dacă ziua decisivă a hotărârii ar fi fost săptămâna trecută, dar ce poți să mai zici la doar câteva ceasuri după ce De Ligt și De Jong te-au uns pe suflet?

De la Ianis la Gavriliță

Se maturizează o generație, a celor născuți în 1996 și 1997, și va trebui să apară alta. 1998, 1999, chiar 2000. Ce ziceți de o formulă cu Andrei Vlad – Boboc, D,. Ciobotariu, Ghiță, R. Grigore – Man, Oaidă, Olaru,F. Coman – Ianis, Drăguș? Cu prime rezerve ca Moruțan, Costache, Mihăilă, Ganea jr? Aproape că te încumeți să visezi la titlu cu băieții ăștia! Dar are toată lumea astfel de jucători? Îi poate pune Astra, de exemplu, pe anonimii Trușescu și Gavriliță, corespunzători ca vârsră, în echipă cu Alibec? Mai degrabă nu. Multă lume va rezolva problema cu împrumuturi de la Viitorul, care poate alimenta aproape întregul prim-eșalon cu tineri, sau pur și simplu echipele își vor diminua deliberat valoarea prin folosirea unor juni departe de nivelul titularilor.

Vorbe greșite

Dar nu asta e marea problemă, până la urmă dacă acel Gavriliță amintit mai sus va simți doi ani respirația apropiată a lui Alibec, va crește și el. Mărul stricat din toată această ladă apetisantă de ionatane e exprimarea ”la start”. Adică unul dintre cei doi tineri aliniați va trebui să fie pe teren doar până se mișcă mingea de la centru, putând fi schimbat imediat după aceea cu un coechipier mult mai experimentat. Dacă acei băieți știu că sunt trimiși în iarbă doar pentru că așa e regula și sunt convinși încă de la încălzire că nu-i prinde minutul 2 pe teren, mai pot ei să crească? Ce le spun ei părinților, mamă, tată, veniți la meci să mă vedeți cum salut publicul și ies imediat, fără măcar să ating mingea sau să transpir? Se va forma o categorie social-fotbalistică de purtători de echipament numiți fotbaliști care nu joacă! Pe unii dintre ei, dacă-i va apuca minutul 5 pe teren, va fi o mare performanță. Se vor bucura dacă jocul va fi cursiv și își vor mai rotunji efemera evoluție cu un minut-două! Sau poate că antrenorii vor urla de pe margine ”dați-o afară, să-l bag pe veteran în locul puștiului!”.

Un simplu schimb de cuvinte

Oameni buni, înlocuiți expresia ”la start” cu formularea ”pe toată durata partidei”. Dacă v-ați apucat să întineriți efectivele, mergeți până la capăt! Vor mărăi unii, dar până la urmă vor accepta, că n-au încotro! Își vor face centre de juniori, academii și vor produce fotbaliști. Altfel,cu acest ”la start” vor lua de prin județ diverși indivizi cu buletinul în regulă, și-i  vor băga în echipa formula de început pentru niște zeci de secunde, doar pentru că așa s-a dat bula de la Împărăție!