OPINIE / Alin Buzărin scrie despre imensele pagube pe care play-off-ul și play-out-ul le aduc fotbalului: Schimbați sistemul sau ne ducem în cap!

De vreo trei luni îmi tot răcesc gura de pomană, spunând (la început de unul singur, apoi îngânat de din ce în ce mai multă lume) cât sunt de păguboase pentru fotbal, pentru spectatorii și telespectatorii lui, aceste simulacre competiționale numite playoff și playout! Cei care au instalat pene și cocoașă pe aceastră struțo-cămilă, și-au apărat enormitatea spunând că sistemul implementat de ei (pentru descoperirea căruia s-au decontat sume de ordinul sutelor de mii de euro către o firmă olandeză!) duce la creșterea interesului, prin mărirea numărului derbyurilor. Păi dacă ar fi așa de bun sistemul nu l-ar lua și spaniolii să aibă patru Real-Barcelona în loc de două? Uite că nu!

În numărul pe luna martie din revista 100% sport titram ”Despre playoff-ul playout-ului” și atrăgeam atenția că s-ar putea să avem un minicampionat la vârf slăbit de lipsa șanselor la titlu pentru una, două sau trei echipe. Am avut dreptate, Astra și Sepsi comportându-se lamentabil și producând de cele mai multe ori spectacole de-a dreptul grotești.

Apoi, în numărul pe luna mai al aceleiași reviste sub titlul ”Somniferele playoff și playout”  deplângeam calitatea scăzută a unor meciuri cu învingător dinainte știut, asistențele reduse din tribune și chiar ratingurile modeste ale televiziunilor.

Mi s-a replicat de fiecare dată, așa cum mi se tot spune de patru ani, de când tot refuz să înțeleg această mascaradă, că a se juca finalul doar între primele șase duce la o clară creștere a calității meciurilor.

Să apelăm la cifre ca să savurăm aromele acestei ”calități”…

S-o luăm cu campioana. CFR face în sezonul regulat  54 de puncte în 26 de meciuri, ceea ce înseamnă că obține 69 la sută dintre punctele puse în joc. Cam așa adună orice lider real, firesc, spre trei sferturi din puncte. Acest procent e obținut cu toate echipele, și cu cele slabe, care au rămas să se bată la retrogradare, dar și cu cele bune, care au atins playoff-ul. În playoff, doar cu echipele care dau aroma și savoarea acestui produs de cofetărie alterat, CFR face 23 de puncte din 27 posibile, adică 85%. Ceea ce denotă, conform oricărei brume de raționament, că sezonul regulat e mai tare, mai echilibrat, decât playoff-ul! O aberație!

În sezonul regulat CFR marchează 40 de goluri în 26 de meciuri, adică 1,53 pe meci, iar în playoff, doar cu echipele socotite bune, înscrie de 15 ori în 9 partide, adică 1,66 pe meci. Cu alte cuvinte, e mai greu să dai gol unor echipe slabe decât unor echipe bune.

La goluri primite, situația e de-a dreptul ridicolă. În 26 de meciuri de sezon regulat, mingea intră de 17 ori în poarta CFR-ului. 0,68 pe meci. Când dă de crema cremei, de niște adversari socotiți de valoare, campioana ia doar 3 goluri în 9 partide, adică o medie de 0,33! Cum ar veni, echipele bune îți dau mai greu goluri decât ți-au dat toate echipele, atât cele bune, cât și cele slabe!!!!

Priviți apoi realizările lui Sepsi și ale Astrei. Un singur punct din 27 posibile pentru cei din Covasna! Sau 3 din 27 pentru giurgiuveni. Dacă aveau aceste cifre într-un sezon regulat, retrogradau sigur! Iar golaverajele sunt de-a treptul impresionante: 3-17 și 3-18. Cam ca ale Gibraltarului în grupele preliminare!

Așadar, domnilor iubitori de playoff, ați întărit competiția, ați făcut-o tare ca fularul! De patru ani încoace, nu prea mai facem nimic prin Europa, cu excepția lui Hagi nimeni nu prea mai produce jucători și noi ne fălim cu acest playoff care e cea mai dezlânată, plictisitoare și lipsită de sens competițție din lume. Dacă nu renunțăm urgent la această tâmpenie fără margini, ne ducem în cap de tot! N-o mai dați pe televiziuni, probabil că s-au prins și ele că un reportaj cu ornitorincii de pe Discovery face cifre mai bune decât o înfrângere la scor a Astrei!