Karateka de la CS ENPI Iași au dominat finalele Campionatului Național de la Iași

Iașiul a fost, în week-end-ul trecut, capitala karate-ului tradițional românesc. Clubul Sportiv ENPI Iași a organizat, la Sala Polivalentă, finala Campionatului Național de karate tradițional pentru cadeți, juniori, tineret și seniori și Cupa României, competiții ce au reunit pe tatami aproape 200 de sportivi de la 36 de cluburi din țară.

Invitatul special al clubului organizator ENPI a fost Sensei Ilija Iorga 10 Dan, nimeni altul decât fondatorul stilului Fudokan de karate tradițional și al Federației Mondiale de Fudokan, pe care a înființat-o în anul 1980 sub denumirea de Federația Internațională de Fudokan Renmei.

După două zile de întreceri spectaculoase ce au avut o dublă miză, trofeele puse în joc, dar și calificarea pentru Campionatele Europene (Pitești, luna iunie) și Mondiale (Stuttgart, Germania, luna noiembrie), în urma calculării punctajelor acumulate, a fost stabilită și ierarhia finală în Cupa României. După o dispută extrem de spectaculoasă și de echilibrată pentru titlu, locul 1 în Cupa României a revenit clubului Terra Kid Zalău, cu 1546 puncte, în timp ce gazdele de la ENPI Iași s-au clasat pe locul 2, cu 1490 puncte. ENPI a intrat astfel în posesia medaliilor de argint, ratând trofeul la o diferență de doar 56 de puncte! Locul 3 a fost ocupat de clubul Olimpia București, cu 1187 puncte.

Dragoș Bălăiașa și Bianca Balaur, câte două titluri

Sportivii de la ENPI Iași au făcut spectacol, în special în concursul seniorilor, unul dintre cei mai spectaculoși sportivi de pe tatami fiind Dragoș Bălăiașa. Acesta a cucerit două medalii de aur, una de argint și trei de bronz și a demonstrat că viitorul acestui club de tradiție în karate-ul tradițional ieșean și românesc este pe mâini bune.

Evoluții la fel de bune au avut și Bianca Balaur – două medalii de aur și una de bronz, Aurel Ciubotariu – o medalie de aur, două de argint și una de bronz, Octavian Postolache, Răzvan Popa, Iulian Dumitraș, Ciprian Hamăn, Ovidiu Popovici, Elena Bedreag, Emanuela Albert Vasiliu, Netcă Marius, Cristian Bistriceanu, Paul Cocuz, Marius Iurescul, Ivan Alexandru, Dan Poptelecan, Rareș Alecsandu și Marius Adăscăliței. Toți aceștia, alături de antrenorul și președintele Constantin Adăscăliței au menținut clubul ENPI în topul celor mai bune grupări din țară după 26 de ani de la înființare.

Gest superb de reunire a generațiilor pe tatami

La evenimentul din Sala Polivalentă, clubul ENPI a reușit să strângă pe tatami mai multe generații de sportivi. Cea care făcea legea în competițiile naționale în urmă cu peste 15 ani, formată de Răzvan Popa, Elena Bedreag, Emanuela Albert Vasiliu, Marius Adăscăliței sau Ciprian Hamăn, respectiv cea a tinerilor Dragoș Bălăiașa sau Bianca Balaur.

A fost o surpriză pusă la cale de președintele Adăscăliței 5 Dan și de antrenorul Răzvan Popa 4 Dan, idee mult apreciată de către cei prezenți.

Sensei Ilija Iorga, decorat de primarul Chirica

Înainte de startul competiției, Sensei Ilija Iorga a fost prezent la Primăria Iași, unde a primit din partea edilului Mihai Chirica Ordinul Centenar.

”Sunt foarte bucuros că mă aflu în acest centru al karate-ului tradițional. Sper ca această ediție să ajute la dezvoltarea acestei discipline sportive. Am foarte mari emoții, mă bucur că sunt în România, în țara mea. Inima mea bate pentru România. Este o competiție de un foarte bun nivel cea de aici, de la Iași. Vă felicit pe toți și vă doresc mult succes la Campionatul Mondial de la Stuttgart”, a declarat Sensei Ilija Iorga.

„Este o tradiție ca Iașiul să găzduiască competiții de talie națională și internațională în acest domeniu, să devenim câștigători ai acestor competiții și ca ENPI să aducă trofee, în special datorită calității clubului pe care domnul Constantin Adăscăliței îl coordonează de foarte mulți ani. Este onorant ca Primăria să fie acest partener al acestor evenimente și vă asigur că nu va fi ultima dată când se va întâmpla acest lucru. Iașiul a fost și sper că va rămâne o capitală a karate-ului tradițional”, a completat primarul Mihai Chirica, acesta oferindu-i lui Ilija Iorga Ordinul Centenar.

Pe lângă oaspetele din Serbia, la Iași s-a mai aflat și Sensei Alexander Simici, secretar executiv al Federației Europene de Fudokan, precum și Sensei Nicolae Mărăndici, președintele Federației Române de Karate Tradițional, acesta din urmă apreciind nivelul ridicat al competiției: ”Felicitări pentru nivelul ridicat al competiției, gazdele de la ENPI ca de fiecare dată au organizat impecabil acest eveniment”.

”A fost un eveniment reușit și mă bucur că ENPI a reușit să organizeze din nou, la un nivel înalt, două competiții foarte importante, finala Campionatului Național și Cupa României. Am reușit să îl aducem pentru prima dată la Iași pe Sensei Ilija Iorga, iar prezența sa în Sala Polivalentă a dat o valoare în plus acestei competiții. Dincolo de evoluția foarte bună a sportivilor de la ENPI, o mare bucurie constă în faptul că după 26 de ani de la înființare am reușit să aduc în concurs mai multe generații. A fost extraordinar să-i văd pe foștii sportivi ai clubului cum concurează alături de cei mai tineri”, a declarat președintele CS ENPI Iași, Sensei Constantin Adăscăliței 5 Dan, care a ținut să mulțumească sponsorilor și partenerilor pentru sprijinul acordat: Cotnari, Primăria Iași, Palas Iași, ATI Motors Holding, Rodotex, INBIT SA Iași, Fenice Palas, Restaurant Carbon, Clinica Cosmident, Cabinet Tehnică Dentară – Dumitriu Sergiu, Scutum Team Guard, Kolos Grup, Cavalerul Medieval.

 

 

Rezultatele înregistrate de sportivii ieșeni la finala Campionatului Național:

ENPI Iași

JUNIORI

AUR kata individual – Bianca Balaur

AUR fukugo – Bianca Balaur

Locul 5 kumite individual – Bianca Balaur

TINERET

Locul 6 enbu masculin – Netcă Marius, Cristian Bistriceanu)

SENIORI

AUR kata individual masculin – Dragoș Bălăiașa

AUR kumite individual – Ciubotariu Aurel

AUR fukugo – Dragoș Bălăiașa

AUR kumite echipe masculin – Răzvan Popa, Iulian Dumitraș, Ciprian Hamăn, Ovidiu Popovici

ARGINT kumite individual – Octavian Postolache

ARGINT kogo individual masculin – Ciubotariu Aurel

ARGINT kumite echipe masculin – Octavian Postolache, Dragoș Bălăiașa, Aurel Ciubotariu

BRONZ kumite individual – Dragoș Bălăiașa

BRONZ kogo – Iulian Dumitraș

BRONZ kogo – Octavian Postolache

BRONZ fukugo – Aurel Ciubotariu

BRONZ kata echipe feminin – Elena Bedreag, Emanuela Albert Vasiliu, Bianca Balaur

BRONZ kata echipe masculin – Octavian Postolache, Dragoș Bălăiașa, Cristian Bistriceanu

BRONZ enbu masculin – Octavian Postolache, Dragoș Bălăiașa

BRONZ kumite echipe masculin  – Paul Cocuz, Marius Iurescul, Ivan Alexandru

Locul 4 enbu mixt  – Bianca Balaur, Dragoș Bălăiașa

Locul 5 kumite individual – Iulian Dumitraș

Locul 5 kogo individual – Elena Bedreag

Locul 5 kogo – Dragoș Bălăiașa

Locul 5 fukugo – Octavian Postolache

Locul 5 kata echipe masculin – Aurel Ciubotariu, Marius Netcă, Marius Adăscăliței

Locul 5 kumite individual feminin – Bedreag Elena

Locul 6 kata echipe masculin – Ivan Alexandru, Paul Cocuz, Marius Iurescul

Locul 6 kata individual feminin – Bedreag Elena

Locul 5 kumite echipe masculin – Dan Poptelecan, Marius Netcă, Rareș Alecsandu, Marius Adăscăliței.

RISEI Iași

ARGINT kata echipe feminin – Maria Bușaga, Mihaela Diana Anei, Daria Acatrinei

Locul 5 kumite individual cadeți – Daria Acatrinei

Locul 5 fukugo juniori 1 – Pintilei Codrin

Locul 4 enbu mixt – Maria Bușaga, Codrin Pintilei

Locul 4 enbu mixt tineret – Rebeca Bejenaru, Ștefan Catamarașcu

Locul 6 kata individual masculin seniori – Dan Posteucă

Locul 5 enbu masculin seniori – Ioan Posteucă, Ștefan Catamarașcu

 

OLYMPIC Iași

BRONZ kata echipe masculin – Bogdan Mihăilescu, Dragoș Toma, Cosmin Rusu

BRONZ kumite echipe masculin tineret – Bogdan Mihăilescu, Dragoș Toma, Cosmin Rusu

Locul 5 fukugo tineret – Mihăilescu Bogdan

CUPA ROMÂNIEI

  1. Tera Kid Zalau 1546 puncte
  2. ENPI Iași 1490 puncte
  3. Olimpia București 1187 puncte