Florentina Marincu-Iușco s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo

După ce și-a asigurat participarea la CM de atletism de la sfârșitul lui septembrie, Florentina Iușco (23 de ani) a obținut și calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, de anul viitor.

La puțin timp după Robert Glință (înot) și Laura Coman (tir), atleta Florentina Marincu-Iușco a devenit cel de-al treilea sportiv român calificat la Jocurile Olimpice de vară Tokyo 2020. Sportiva antrenată de tehnicianul Nicolae Alexe a sărit 6,87 metri în lungime, la Campionatele Internaționale de atletism de la Cluj. Iar reușita s-a produs chiar la ultima încercare. Atleta legitimată la Cetate Deva a depășit-o astfel pe Angela Moroșanu. „Sunt foarte fericită”, a spus Florentina. ”Nu mă așteptam să fac un rezultat chiar atât de bun, deși la antrenamente reușeam să am sărituri foarte bune. Sunt un om de competiție și se pare că m-am uimit și mine. Vreau să am un sezon în progres, iar la Mondialele de la Doha să prind vârful de formă”, a dezvăluit la cald Florentina Iușco.
Înaintea concursului de pe Cluj Arena, recordul ei personal era de 6,79 metri și data din 2015. Iușco speră să atingă borna magică de 7 metri la Jocurile Olimpice de la Tokyo. „Era și timpul să îmi bat recordul personal. Mă ajută acest rezultat pentru că nu mai am nicio presiune și mă pot pregăti liniștită pentru Tokyo. 7 metri nu este imposibil, este visul meu în această carieră”.

Florentina Iușco a sărit 6,75 m la Rm. Vâlcea

Medaliată cu bronz la CE de sală seniori de la Praga, în 2015 (6,79 m), mai apoi campioană europeană de junioare la Eskilstuna (6,78 m), Florentina Iușco este una dintre atletele consacrate ale României. Dovadă că anul acesta a prins finala CE indoor de la Glasgow, iar în mai a sărit 6,75 m la Memorialului ”Octavian și Viorica Enescu” de la Rm. Vâlcea, realizând astfel baremul de participare la CM de la Doha.
Născută în localitatea hunedoreană Șoimuș, în 8 aprilie 1996, Florentina Iușco a avut oferte de a pleca la alte cluburi. Cu toate acestea, ea a spus mereu că va rămâne la Deva și că își dorește să fie pregătită de Nicolae Alexe până la finalul carierei. ”Mă înțeleg foarte bine cu dumnealui. Mă cunoaște foarte bine. M-a adus la acest nivel valoric. Datorită domnului Nicolae Alexe sunt ceea ce sunt. Clubul mă susține și mă bucur că a fost loc și pentru mine aici. De asemenea, Primăria Deva mă ajută și mă sprijină cu tot ceea ce am nevoie pentru a ajunge la cele mai bune performațe. Le mulțumesc din tot sufletul pentru că fără ajutorul lor m-aș fi descurcat mult mai greu”.
Anul trecut, în ianuarie, Florentina Iușco a devenit campioană mondială de junioare la bob. Ea a concurat alături de Andreea Grecu, în proba de două persoane, la CM de la St. Moritz. În acest moment, fiind prinsă cu calificarea la JO de vară de la Tokyo, atleta ne-a spus că bobul nu mai este o prioritate pentru ea. ”Într-adevăr, am practicat acest sport și a fost frumos, dar nu e potrivit pentru mine”, ne-a declarat Florentina, căreia nu-i este deloc simplu să facă sport de performanță, ea fiind și mamă. ”Îmi este destul de greu să îmi impart timpul între familie și pregătirea sportivă deoarece fac câte două antrenamente pe zi. Cumva mă descurc și îmi fac timp să stau și cu băiețelul meu, dar și sa mă odihnesc. De obicei, petrecem mai mult timp în weekend. Atunci ne jucam mai mult ca să compensez cât de cât restul săptămânii când lipsesc pentru că sunt la antrenament. Aștept să mai crească puțin să îl pot lua cu mine peste tot!”, a concluzionat atleta.

3
este locul ocupat de Florentina Marincu Iușco în top-ul mondial la zi la săritura în lungime. Cu 6,87 m, ea este la egalitate cu Caterina Ibarguen (Columbia), fiind devansată de Malaika Mihambo (Germania) – 7,07 m (reușită la 6 iunie, la Roma) și de Chantel Malone (Insulele Virgine) – 6,90 m (26 aprilie, la Atena). În top 50 a intrat și Alina Rotaru, cu o săritură de 6,52 m reușită la Nanjing, în 21 mai.