Opinie / Daniel Nazare are câteva dileme: Cum ne revenim la sporturile de echipă? Care e soluția?

Sporturile de echipă la nivel internațional sunt în colaps. Cele mai mari dintre erori nu sunt neapărat de management sportiv, ci erori simple, sportive. La handbal ne-am dopat, la rugby am folosit jucători care nu erau valizi, la polo s-a sistat finanțarea – în timp ce la volei și baschet ne zbatem în mediocritate.

Recentul eșec din handbal ne-a developat o situație dureroasă, nici măcar aici nu mai suntem în primele 8 echipe ale lumii. Dacă am fi avut toate jucătoarele valide, inclusiv cele dopate de la Corona Brașov, cu siguranță ar fi fost mai bine. Din păcate, managerii nu există în niciun sport de echipă, doar persoane care se bagă că sunt niște bani care trebuie cheltuiți. Ingineri de viitor pe vremea lui Ceaușescu, oameni de pe la vamă, oieri, șefi de hoteluri și lista poate continua – unde sunt managerii sportivi? Nu există, nimeni n-a urmat atsfel de cursuri, mulți dintre ei nu au avut o firmă să conducă măcar un butic. Dar dacă-i întrebi, au răspuns pentru orice, la orice oră și în orice loc.

2019 este cel mai slab sezon handbalistic pentru România la nivel de echipe naționale, din ultimii 18 ani. Cu excepția unui loc 5 la Euro U19 (feminin), la celelalte loturi a fost practic „dezastru”, având în vedere unde se află azi. Și nu este vorba numai despre locuri ocupate, calificări ratate, ci și de maniera în care loturile naționale s-au prezentat la turneele finale, calificări, etc. Asta în condițiile în care FR de Handbal a obținut cea mai mare finanțare din istorie de la MTS, de aproximativ 10 milioane de lei!

Necunoașterea regulamentelor sportive, a substanțelor interzise, a regulilor de joc în sportul respectiv – sunt, de asemenea, hibe ale sportului românesc. Dovadă sunt emisiunile tv, unde apar tot felul de personaje, care nu știu când e out sau ofsaid. Chestii simple. dacă mergem pe interpretarea regulamentelor, fiecare are propria poziție. Penibilă.

Pe vremea lui Ceaușescu sporturile erau conduse de politruci, dar care își puneau imediat, sub funcția lor, profesioniști. Nu știau, dar măcar ascultau, se informau. Astăzi, nici nu ai pe cine să întrebi. Mai grav, e rușinos să întrebi că te faci de râs. Sunt echipe astăzi fără site-uri sau Facebook, iar conducătorii cer la tv bani de la stat. Politica mâinii întinse a trecut de ceva vreme, șmecheri de tipul lui Mitică Dragomir apun încet, e nevoie de mișcare, inteligență, background puternic, entuziasm și multă putere de muncă. Nu-ți mai dă partidul nici bani și nici minte. Ultima trebuie să o ai, iar banii trebuie să-i faci.

 

—————————————————————————————————————————

Daniel-Andrei Nazare

senior-editor 100% Sport

twitter: danielnazare

facebook: Daniel Nazare

e-mail: daniel.nazare@100sport.ro

—————————————————————————————————————————