Regretatul Ilie Coț a fost campion mondial al surzilor la fotbal

Titlul de față nu este o glumă proastă, ci o realitate. În dimineața lui 16 ianuarie a.c., de pe pagina de Facebook a sufletistului Ioan Danciu, cunoscut fost arbitru prim-divizionar, prietenii săi și nu doar am putut afla că ne-a mai părăsit de un om de fotbal, fostul său coleg, Ilie Coț. Sătmărean la origini dar stabilit multă vreme în Ploiești, Coț (născut la 30.06.1949) a activat în cea mai mare parte a carierei atunci când arbitrii puteau oficia atât la centru, cât și la linie. Astfel, el a condus între 1985 și 1991 un număr de 42 de partide de prim-eșalon. A mai prins și patru sezoane din perioada în care s-a făcut distincție între cele două grupuri, având în total 84 de „linii” în Divizia A, între 1991 și 1994. Un arbitru care a activat de asemenea și plan internațional.

Mai puțin cunoscut este faptul că Ilie Coț era campion mondial la fotbal. În vara lui 1977, la București s-a desfășurat a XIII-a ediție a Jocurilor Mondiale ale Surzilor. Competiţia a avut loc între 17 şi 26 iulie 1977. La turneul de fotbal au participat nouă selecţionate, împărţite în două grupe: România, RF a Germaniei, Suedia, URSS, Turcia, Bulgaria, Irlanda, Cehoslovacia, Argentina. Meciurile au fost găzduite de trei stadioane bucureştene,  Dinamo, Progresul şi Voinţa. Finala s-a disputat pe fostul stadion Republicii. A câştigat România care în ultimul act a dispus de Bulgaria cu 2-0 (2-0), ambele goluri fiind înscrise de Stan în minutele 29 și 35. Ilie Coț a fost portarul acelei selecționate. Până la finală, echipa noastră a învins atunci Argentina cu 1-0, am pierdut apoi la RFG cu 0-1, pentru ca apoi să învingem consecutiv Suedia cu 3-0, Cehoslovacia cu 2-0 și URSS în semifinale cu 1-0. România a avut următoarea componență în finală: Coț – Capră, Micloș, Cioc, Epure, Oprean, Dominte, Tîmplaru – Urzică (55 Vany), Manta, Stan (70 Lado). Antrenor: Petre Ciobanu.

În fotografia de față, Ilie Coț este primul din stânga, făcând alături de Nicolae Grigorescu  asistență lui Ion Crăciunescu la un meci amical din 1994 de pe stadionul Steaua, România – Bolivia, partidă pregătitoare pentru naționala noastră pentru turneul final al CM din SUA.