Opinie / Marian Burlacu scrie despre starea rugby-ului de la noi: Profeția lui Ioan Todan

Mai zilele trecute am aflat că Ioan Todan (75 de ani), fost secretar general de redacție la Departamentul Sport al Televiziunii Române, a trecut la cele veșnice. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Cei mai mulți și-au amintit că acesta a comentat meciurile de rugby, inclusiv acelea din Turneul celor 5 Națiuni, în anii 90. Alții că a lucrat alături de Cristian Țopescu, Tudor Vornicu și Emanuel Valeriu, ultimii doi fiind, de asemenea, oameni legați sufletește de sportul cu balonul oval.

Fără să fiu un apropiat al lui Ioan Todan, îmi amintesc de o profeție făcută de acesta. S-a întâmplat în 1991, când omul de televiziune a revenit acasă după ce comentase meciuri de la Rugby World Cup, în Franța și în Marea Britanie. Ajuns în redacția Sport, un coleg din TVR, Radu Dinu, cel de la care am aflat această poveste prin 2000, i-a adresat următoarea întrebare: ”Când credeți că vom organiza și noi Cupa Mondială la rugby?”.

Pentru a da gravitate spuselor sale, Ioan Todan și-a ridicat ochelarii și a privit, pe sub ei, timp de câteva clipe, la prietenul meu, cam de aceeași vârstă cu mine. Apoi, i-a spus: ”Tinere, România va organiza Rugby World Cup, însă nu în timpul vieții noastre!”.

În urmă cu 29 de ani, pentru acel enunț Ioan Todan putea fi socotit ultra-pesimist. Fiindcă atunci, în acei primi ani de libertate, românii visau cu ochii deschiși. Astăzi, însă, știut fiind cât de greu primește țara noastră organizarea unor competiții sportive internaționale în condițiile în care încă ne lipsesc sălile și stadioanele moderne, dar și fiindcă observăm că rugby-ul românesc nu este legat de comunitate, așa cum se întâmplă în Regatul Unit sau în Franța, acele cuvinte nu mai surprind pe nimeni.