Baseball5 Romania la prima pagina de istorie europeana

Selectionata Romaniei a participat in acest sfarsit de saptamana la primul Campionat European de Baseball5, campionat desfasurat in Vilnius, Lituania.

Baseball5 este versiunea urbana, simplificata, a clasicului baseball. Acesta urmeaza regulile de baza din baseball insa terenul este unul redus, ca si numarul de jucatori de altfel, 9 la baseball clasic si numai 5 la baseball5. Mingea este din cauciuc iar bastonul este inlocuit de propria palma a jucatorului aflat la bataie.

Despre aventura Baseball5 la Campionatul European.
La startul primului Campionat European de Baseball5 s-au prezentat 14 echipe, Romania facand parte din Grupa A alaturi de Moldova, Belgia, Olanda, Belarus, Lituania si Italia.

Rezultatele Romaniei in faza grupelor
Belarus – Romania – 4-3
Belgia Romania – 2-5
Romania – Moldova – 11-1
Romania – Lituania – 3-1
Romania – Olanda – 1-14
Italia – Romania – 11-3

In urma acestor rezultate, selectionata Romaniei s-a clasat pe locul 4 in grupa, cu acelasi numar de puncte cu Belarus insa cu punctaveraj inferior.

„Desi multe federatii au foat reticente la inceput, la final de turneu toata lumea a fost entuziasmata. Avand in vedere ca Baseball5 a fost introdus ca disciplina la Olimpiada de Tineret Dakar 2022, cu siguranta ca acest sport va avea o evolutie extraordinara.
Cea mai buna partida a echipei noastre a fost in fata Olandei, un 9-0 pe care sigur nu-l vor uita prea curand.” Costin Petcu, antrenor baseball5

Sferturile de finala au adus in fata echipei noastre ocupanta locului 1 din Grupa B, Rusia, echipa care iesea din grupe cu 6 victorii din tot atatea meciuri, sistemul de calificare fiind cel mai bun din 3 partide.
Rusia si-a adjudecat primele partide cu 11-1 si 14-1 iar Romania urma sa se dueleze cu Israel si Olanda pentru locul al 7-lea.
Romania a castigat cate o partida din trei cu cele doua adversare clasandu-se pe locul 8 la finele primului Campionat European de Baseball5.

Finala primului Campionat European de Baseball5 a fost castigata de Franta care a dispus in doua meciuri de Lituania.
Franta – Lituania – 20-10
Lituania – Franta – 1 – 12

Cele doua formatii vor reprezenta Europa la Campionatul Mondial din Mexic, campionat organizat sub tutela World Baseball and Softball Confederation (WBSC).

Lotul Romaniei la CE Baseball5 Vilnius:
Andreea Vasileascu, Aurelia Draghici, Estera Pandelie, Laura Munteanu, Mihai Georgescu, Alin Stoian, Alexandru Lupse, Lucian Apostol.
Antrenori – Gabriel Adumitrachioaie, Costin Petcu