Alin Buzărin scrie despre nivelul îngrozitor al arbitrajelor din prima ligă Cavalerii dezastrului

Spectator al fotbalului de aproape o jumătate de veac, timp în care am prins și comunismul, și Victoria, și Moreniul, și Cooperativa, dar și mugurii abia mijiți ai VAR-ului, nu credeam că voi apuca să văd penalty ca acela care s-a dat la Clinceni sau indirectă de pe 6 metri precum aceea de la Giurgiu. Cei care au luat acele decizii nu cunosc regulamentul, habar n-au să aprecieze contactele, și, sub fațada ignoranței, par că mai vin și cu temele făcute pentru stabilirea învingătorului.

Primarul și arbitrul

Scandalul de la Clinceni a arătat urât de tot, cu primarul făcând reproșuri vehemente și violente arbitrilor, chiar pe gazon. Edilul n-avea ce să caute acolo și, din ce-a declarat în gsp.ro după ce 24 de ore a avut telefonul închis (a împărțit flori doamnelor din localitate de 8 Martie, ce candid, ce frumos!), Adrian Budeanu regretă acele întâmplări, conștient că-i afectează imaginea. Primarul primește oprobriul public cuvenit, sigur și clubul va primi o sancțiune, dar arbitrul ce primește? Altă delegare? Alt barem? Felicitările șefilor săi?

Procent nepermis!

Aștern aceste rânduri luni după prânz, înainte de ultimele două meciuri ale rundei. Din cele cinci partide de până acum ale etapei, două, la Clinceni și la Giurgiu, au fost efectiv demolate, martelate de greșelile colosale de arbitraj. Plus că și pe la celelalte au mai fost erori. E prea mult! Ne batem joc de fotbal, dacă se arbitrează așa! Prost, după ureche, lăutărește, dar și cu tentă! Degeaba se perindă Hațegan și Kovács prin Champions League, dacă nivelul celorlalți e atât de jos. Atât din punct de vedere tehnic, dar mai ales al corectitudinii.

Tăcerea mielușeilor

După astfel de prestații, tu, șef de Comisie, spui ceva. Tu Vassaras, tu Deaconu! Faci o conferință de presă, zici că-ți pare rău, că abia aștepți VAR-ul, care va mai reduce din numărul erorilor. Nu taci ca peștele, nu faci pe mielușelul. Nu poate să dea un arbitru, în play-off, indirectă de pe 6 metri pentru că așa i s-a năzărit lui, și tu, conducător al arbitrajului, să nu spui nimic, să te faci că plouă. Înseamnă că te declari părtaș cu aceste nenorociri doinite din fluier!

Bomba care va exploda

Nu-i nimic, dacă șefii arbitrajului tac acum, vor vorbi în curând. Nu neapărat în fața presei, ci în fața Autorităților Statului. E pe rol, aproape de finalizare, o amplă anchetă despre cum sunt promovați și susținuți anumiți arbitri, în schimbul anumitor avantaje materiale. Nu e o anchetă a presei, ci a organelor Statului, iar ceea ce va ieși la iveală vă va face să vă cruciți. Genul de poveste în care sancțiunile nu constau în etape de suspendare, ci în perioade mai lungi, cu executare. Rămâneți pe recepție!