OPINIE / Daniel Nazare se întreabă cum va arăta fotbalul românesc după pandemie. Poate că va fi mai bine. Sigur va fi, nu are cum!

Opinie-Nazare_Web_901x600

Situația din momentul de față pare catastrofală la nivel mondial în fotbal. O stopare definitivă a sezonului în cele cinci mari campionate de fotbal din Europa – Anglia, Spania, Italia, Franța și Germania – suspendate în acest moment din cauza pandemiei de coronavirus, ar genera o pierdere totală cuprinsă între 3,5 şi 4 miliarde euro.

La noi, ar fi vorba de vreo 10 milioane de euro. Suficient ca multe dintre echipe să dispară. Partea bună e că fotbalul românesc va exista în continuare. E un fenomen social care n-are cum să nu se afle printre preocupările românului. Va fi mai bine! Cu siguranță vor fi mai mulți tineri promovați, români, nu cu jucători străini care erau atenți la salarii și mai puțin la fotbal.

Vor dispărea președinții și directorii sportivi care preferau un fotbalist străin căruia să-i dea un bonus la semnătură, în loc să bată țara în lung și în lat să găsească un tînăr de perspectivă.

Scăpăm de Dan Petrescu și de străini

Nu-l vom mai auzi pe Dan Petrescu că se plânge de regula FRF în privința celo doi jucători Under 21. Va fi nevoit să bage jucători de perspectivă, vom dezvolta academii de fotbal în loc să aducem colonii de portughezi, brazilieni sau italieni din ligile inferioare. Vom pune accent pe ce este nevoie să clădim din temelii fotbalul românesc. Asta e partea bună.

OPINIE / DANIEL NAZARE SCRIE DESPRE OIȚA RĂTĂCITĂ CRISTIAN BĂLGRĂDEAN. DE CE NU NE VOM COMPARA NICIODATĂ CU BUNDESLIGA

Marii noștri impresari, de la Ana Maria Prodan la frații Becali, nu vor mai avea ce să vândă pentru că nu vor mai fi bani pentru transferuri. Miza mare va fi descoperirea tinerelor talente, lansarea lor în fotbalul mare și grija pentru sectorul juvenil. Cine-și va mai permite să arunce cu banii? Nici măcar Gigi Becali. Hagi a spus că toate cluburile își vor reduce cu cel puțin 50 la sută bugetele. Și așa va fi.

Vom respecta mai mult publicul de pe stadion, care va veni să plăteasccă bilet. NU-i vom jigni, nu-i vom pune să facă pipi în boscheți și le vom oferi confort. Vom dori să vină și a doua oară, altfel va fi tragic.

Hai să semănăm și ne va fi bine

E un moment de resetare al fotbalului românesc. Dacă vom știi ce să facem, va fi bine. Pentru prima oară, în ultimii 30 de ani, va trebui să semănăm ca să putem culege mai târziu. Invers decât acum. Când vrem performanță la nivel maxim, fără să fi investit nimic. Așteptând să ne cadă totul din cer.

—————————————————————————————————————————

Daniel-Andrei Nazare

senior-editor 100% Sport

twitter: danielnazare

facebook: Daniel Nazare

e-mail: daniel.nazare@100sport.ro

—————————————————————————————————————————

Comments are closed.