Benito, după Capón

Acum câteva zile, mai exact pe 29 martie, anunțam dispariția fostului internațional spaniol din anii 70, José Luis Capón, din cauza covid 19. La doar câteva zile, victimă a aceluiași virus ucigaș, a luat drumul fără întoarcere un alt internațional spaniol, coleg de generație și de echipă națională, dar rival în campionat cu Capón, Benito, acesta fiind echipier al lui Real, spre deosebire de cel amintit mai înainte, care era la concitadina Atlético.

„Goyo” Benito ajunsese la 73 de ani și jumătate și suferea de mai multă vreme de o altă maladie înfricoșătoare, Alzheimer, fiind internat de câțiva ani într-un azil specializat. Covid 19 n-a făcut decât să-i îngreuneze starea de sănătate până ce organismul său a cedat definitiv în data de 2 aprilie.

Gregorio Benito Rubio s-a născut la 21.10.1946 la Puente del Arzobispo, în provincia Toledo, nu departe de Madrid. Aproape toată cariera și-a petrecut-o la Real Madrid CF, la juniori/tineret 1963-1966 și apoi între 1966-1982, cu excepția a două sezoane, 1966-1968, când a fost împrumutat la concitadina Rayo Vallecano, jucând în Segunda División. A totalizat 16 sezoane în tricoul Realului, acumulând 420 de jocuri și 3 goluri, cucerind 6 titluri și 5 cupe naționale. La 35 de ani s-a retras din activitate, fiind recompensat pentru serviciile sale chiar de președintele de-atunci, Santiago Bernabéu, cu ordinul „Laureada”, el și cu Pirri fiind singurii care l-au primit.

În naționala Spaniei a adunat 22 de partide, între 1971 și 1978. Ca și Capón, s-a confruntat și el cu naționala României. De unul dintre cele 3 meciuri în care l-am avut adversar chiar ne face plăcere să ne amintim, fiind cel disputat în primăvara lui 1977, în Ghencea, în preliminariile CM 1978, când amețit de desele faze ofensive ale tricolorilor, duse mai ales pe partea stângă a direcției noastre de atac de extrema Constantin Zamfir, Benito și-a dat autogol la începutul partidei, acela consfințind atunci victoria noastră la limită, 1-0. În acea confruntare, în naționala iberică a fost prezent și amintitul Capón.

Caseta acelui meci

16.04.1977 București: ROMÂNIA – SPANIA 1-0 (1-0) prel.CM

Stadion: Steaua. Spectatori: 20.000. Marcator: Benito (6autogol). Arbitru: Gordon (Scoția).

ROMÂNIA: Cristian Gheorghe – Cheran, Szatmáryi, Sameș (63 Br.Grigore), Vigu – I.Dumitru / cpt, Bölöni, Iordănescu – Crișan (75 Balaci), Dudu Georgescu, C-tin Zamfir 4. Antrenor: Ștefan Kovács.

SPANIA: Miguel Ángel – Capón, Benito, Pirri / cpt, Camacho – Villar, Leal, Asensi – Juanito, Rubén Cano, Churruca. Antrenor: Ladislao Kubala Stecz.

 

Dumnezeu să-l odihnească și pe „Goyo” Benito!