Preparatorul fizic Cezar Honceriu: ”Cine nu face antrenamente acum acasă riscă accidentări după reluarea pregătirilor”

Preparatorul fizic al Politehnicii Iași, Cezar Honceriu, i-a pus în gardă pe fotbaliștii din Liga I, pe care i-a avertizat că riscă accidentări destul de serioase dacă nu continuă să facă mișcare la domiciliu în această perioadă de întrerupere a campionatului.

”Există un risc mare! Chiar dacă vom avea o lună la dispoziție înainte de reluarea campionatului, va fi o discrepanță între jucătorii care au lucrat acasă și cei care nu au lucrat. Și atunci, jucătorii care au lucrat acasă pot să ducă efortul fizic la un nivel superior, iar ceilalți, deoarece vor să țină ritmul cu colegii, vor încerca să facă același antrenament. În cazul acestora din urmă există un mare risc de accidentare. Așa că sfatul meu pentru toți jucătorii profesioniști sau neprofesioniști, pentru copiii clubului nostru este să continue să se miște în toată această perioadă. Pentru că este extrem de important să-și mențină tonusul fizic din punct de vedere al forței, dar și al mobilității și al rezistenței cardiovasculare. Teoretic, în termen de o lună un campionat ar putea reîncepe, însă la foarte mulți jucători vor apărea accidentări. De aceea insist, trebuie lucrat în continuare în fiecare zi”, a declarat preparatorul fizic Cezar Honceriu pentru site-ul clubului din Copou.

Exerciții recomandate la domiciliu

Acesta a explicat că exercițiile pe care toată lumea le făcea până acum în sălile de fitness pot fi făcute și la domiciliu: ”Exercițiile cardiovasculare sunt mai puțin aduse în discuție în această perioadă, însă ele pot fi făcute. Sunt acele exerciții aerobice care de obicei sunt realizate pe muzică, în sălile de fitness. Deci poți dansa o oră fără probeme acasă, în condițiile în care pui inima la treabă și îți duci frecvența cardiacă la 150-160 de bătăi pe minut. Este un antrenament foarte bun, pe care eu îl recomand. Recomand și antrenamentele de mobilitate și flexibilitate musculo-ligamentare și evident exercițiile de forță, care sunt cel mai ușor de realizat. Jucătorii care vor fi mai bine antrenați, care își vor menține mai bine tonusul fizic, vor avea de câștigat”.

Antrenamente online la Poli Iași

Cezar Honceriu a explicat cum lucrează fotbaliștii Politehnicii Iași în această perioadă și i-a felicitat pe elevii lui Mircea Rednic pentru faptul că au lucrat chiar și suplimentar. ”Băieții stau cuminți acasă și încearcă să-și mențină atât tonusul fizic, cât și cel psihic. Noi am avut o strategie pe care am stabilit-o împreună cu staff-ul tehnic și președintele clubului. Le-am dat câteva programe video pe care le-am executat chiar eu, cu exerciții pe care să le facă în fiecare zi, iar în scurt timp vom începe cu antrenamente live, online, tocmai pentru a concretiza mai bine aceste antrenamente. Aproape în fiecare zi, băieții au trei programe date de către mine, în fiecare zi urmează alt program, dar din ce mi-au trimis jucătorii am văzut că fac și suplimentar. Unii au posibilitatea să iasă în curte sau în spațiile dintre blocuri și să improvizeze exerciții. Orice exercițiu pe care ei îl improvizează acasă este binevenit. Orice mișcare este binevenită în această perioadă, pentru că nu știm cum vor evolua lucrurile și cât de repede vom începe acest campionat”, a mai spus Cezar Honceriu.

Mișcarea la domiciliu, bună și pentru psihicul jucătorilor

Acesta a subliniat că mișcarea făcută acasă este bună și pentru mentalul jucătorilor, nu doar din punct de vedere fizic. ”În momentul în care faci mișcare, organismul are anumite descărcări hormonale, iar sportivii au o stare de tonus, o stare de bine. Nefăcând aceleași antrenamente, nefiind la același nivel, ei nu mai au aceleași descărcări hormonale și atunci din punct de vedere psihic încep să simtă anxietatea, să se simtă singuri, să simtă dorul față de familii, pentru că sunt mulți care sunt departe de familii și asta e o mare problemă. O altă latură este incertitudinea financiară, care există acum în tot fotbalul profesionist, în toate ramurile sportive și nesportive. Dar ei trebuie să înțeleagă că astfel de lucruri vor trece”, a conchis Cezar Honceriu.