OPINIE / Alin Buzărin anticipează ciudățeniile care vor urma în playoff-ul Ligii 1: Iepurii Astra și Gaz Metan

Cine spune că-i e dor de fotbal, are dreptate. Dar cine susține că abia așteaptă să înceapă campionatul românesc și, mai ales, partea de sus a acestuia, playoff-ul, înseamnă că e masochist, că-i place să-și admire propria suferință!

Aflăm că nu vom avea un playoff cu 5 echipe reale și o fantomă, așa cum credeam, ci unul cu 4 concurente aievea și două stafii. Știam demult că Gazul n-are voie în Europa, acum am aflat că nici Astra nu poate figura printre bilele din urnele continentale. Necazuri financiare, mai ales, dar și unele de infrastructură. Out din Europa!

Drept premiu suprem că am fost cuminți în pandemie, primim acest play-off de șase echipe din care contează doar patru. Pe Doamna UEFA n-o interesează cât de pasionant sau cât de plictisitor e finalul de sezon din România. Coana Mare de la Nyon nu poate fi luată la rost că a încuiat poarta înaintea Astrei și că astfel de strică ploile ultimelor 8 etape. Și-a zis că dacă am lăsat Gazul să participe la un minicampionat în care cei din Mediaș nu joacă niciun fel de rol, atunci știm foarte bine rolul iepurilor din atletism și putem și cu 4 din 6, la fel de bine cum puteam și cu 5 din 6! Noi să fim sănătoși!

Dar ce final de sezon e acela care se bat 4 echipe pentru 4 locuri europene? Sigur, cele 4 se pot bate și pentru trei locuri, dacă Iași, Sepsi sau Dinamo, licențiate continental fiecare în parte, câștigă Cupa. Dar asta e puțin probabil să se întâmple. Probabil trofeul numărul doi, dată fiind valoarea echipelor,  va ajunge în vitrina aurită a lui Nea Gigi și atunci Botoșaniul o ia pe drumuri europene și dacă pierde toate meciurile de acum încolo. Toate opt!!!! Dar probabil că n-o să le piardă pe toate opt. O să se opintească să smulgă punctulețe CFR-ului, poate și Craiovei, în folosul FCSB-ului și în virtutea legendarei afinități dintre cei doi patroni, cimentată prin numeroasele transferuri de la unii la alții!

Hal de oameni! Și hal de playoff! Singurele etape fericite vor fi în acelea în care fantomele Astrei și Gazului vor juca între ele. Adică runda de acum, din week-end, când e Astra-Gaz, și încă una peste vreo lună, când nălucile se vor revedea una cu alta la Mediaș.

În rest, etapă de etapă, câte două concurente interesate de puncte vor întâlni două stafii care nu mai au nimic de așteptat de la acest final de sezon. Unde mai pui că stafia cea mai proaspătă, cea a Astrei, pe lângă lipsa de obiectiv și pe lângă niște jucători neplătiți de câteva luni, trebuie să-i spună Sărumâna lui nenea Gigi, care i-a amânat cu o datorie de o sută de mii de euro, pe care dacă n-o amânau, maeștrii împrumuturilor din Giurgiu nu erau out doar din Europa, ci și din Liga 1, ediția viitoare.

Așadar, hai să jucăm fotbal! Eu n-am niciun obiectiv și îmi dau duhul pe teren în fața ta, care tocmai m-ai păsuit cu ditamai datoria. Crede cineva că am vreun interes să transpir, să vărs măcar o picătură de sudoare? Haida-de! Mai bine păstrez frumos distanțarea socială între fundași și te las, recunoscător, să mă bați!

Ce meciuri frumoase ne așteaptă!