OPINIE/Alin Buzărin scrie despre noul, costisitorul și cam vârstnicul Dinamo

Cu Borja Valle la dealul Dinamo în Liga 1

Minunat golul decarului spaniol, de dincolo de jumătatea terenului! De CNN, de Breaking News, ceva ce nu vezi în fiecare zi. Cei mai tineri îl corelează cu o reușită relativ recentă a lui Budescu,  în urmă cu câțiva ani, dintr-un meci al Astrei cu Dinamo. Cei de vârstă mijlocie rememorează un ”stâng” al lui Gică Hagi într-o partidă cu Osasuna, imediat după sosirea sa la Real, în toamna lui 1990. iar noi, cei cu fotbalul la zi de o jumătate de veac, n-avem cum să uităm două secvențe asemănătoare, de pe vremea copilăriei noastre.

Pele a ratat

La Mundialul mexican 1970, în meciul Brazilia-Cehoslovacia 4-1, din grupa noastră, cea ”a morții”, de la Guadalajara, marele Pele a primit mingea în cercul de la centrul terenului. L-a văzut pe portarul ceh Viktor mult ieșit și s-a gândit să tragă. Mai mult boltit decât tare și plasat. Operatorii celor două televiziuni mexicane care filmau evenimentul (Televisa, cea care astăzi livrează cantități impresionante de  telenovele, și Telesistema mexicana), au fost puși în mare încurcătură. Mingea, dispărută la un moment dat din obiectivul carerelor, a revenit în cadru când ajunsese pe la 16 metri, iar portarul alerga disperat, dar firește că mai încet decât ”obiectul muncii”. În cele din urmă mingea a aterizat la o palmă de poartă, însă marele Pele a fost ovaționat îndelung.

Noadă a marcat

Revenim pe meleagurile noastre, la 2 mai 1974. Meci Farul-Craiova, cu oltenii lideri, dar, de câteva etape, într-o vizibilă derută. În repriza a doua, la 2-0 pentru constănțeni ,mijlocașul lor Ion Constantinescu, zis Noadă (a mai evoluat de-a lungul carierei la Petrolul și apoi la echipele gălățene Dunărea și FCM) a tras de la jumătatea terenului, tare, cât a putut. Mingea era udă, plouase, portarul oltean Florin Oprea era ieșit (altfel nu se poate marca un asemenea gol, dacă apărătorul buturilor stă între ele), și n-a putut decât s-o scoată din plasă. S-a terminat 4-0 pentru Farul (echipă bună, cu Antonescu, Mărculescu, Lică, Caraman-tatăl, Tufan-tatăl), însă oltenii și-au revenit din vrie și au câștigat campionatul.

Bolta din Groapă

Înapoi la Dinamo. Superb golul. Și rarisim. Borja a lovit perfect, cu pendulare, dreptul său a atins mingea impecabil, atât cât să-i dea și înălțime, și forță. Portarul Botoșaniului a respectat regula de a sta unde nu trebuie, pentru că altfel acest gol minunat nu se putea înscrie niciodată. Frumos golul, neașteptat, mai ales că marcatorul venise de pe bancă, intrase abia la pauză în garnitura lui Contra.

Noul Dinamo

Borja Valle e ok, are 28 de ani, a trecut pe la La Coruna, Oviedo, Elche. Un fotbalist lipsit de calitate nu poate marca un asemenea gol, pentru că pur și simplu nu nimerește poarta. În regulă par și fundașii laterali, Gonzalez și Isma Lopez, ultimul în ciuda autogolului. La 28 și 30 de ani încă nu te transformă în Cimitirul Elefanților. În aceeași categorie se înscrie și atacantul Camara, 26 de ani, intrat și el cu Botoșani. Și poate chiar și portarul Tomas Mejias, 31, care încă n-a apucat să debuteze, dar despre care însă ni se  spune, cu exagerată pompă, că a jucat la Real Madrid. Când? În 2011! Cât? 6 minute! Ușor, că amețim.

Veteranii

Janusz Gol face 35 de ani în toamna asta. Adam Nemec i-a făcut deja. Puljic merge și el pe 33. Fabrini are 30. Unde sunt juniorii produși de Dinamo în ultimii ani? Ba pe la Chindia, ba prin alte părți, ba pe la formația secundă, din liga a treia. Acel mult-cântat New Dinamo presupune niște veterani care cer salarii mari, dificil de plătit (nu e greu, ca și club, să semnezi un contract, mai greu e când trebuie să onorezi plata). Concluzia e că Dinamo și conducerea sa spaniolă vor rezultate imediate și abia apoi construcția unei echipe de cursă lungă.

Mai e mult până sus

Chiar dacă Pablo Cortacero e cuprins de un entuziasm debordant și spune, radios, că meciul cu Botoșaniul a fost ”cu totul altceva”, să ne uităm pe clasament și să observăm că Dinamo are doar 2 puncte din 9 posibile și se află în zona profund aluvionară a ierarhiei. Ce vor hispanicii? Playoff? Dacă asta vor, trebuie să se apuce numaidecât de strâns puncte, nu să cadă pe spate după o remiză acasă cu Botoșaniul. Că dacă nu vor playoff, în play-out au mai ajuns și alții, predecesori de-ai lor, cu salarii pe sfert cât cele de acum!