Răzvan Toma este de părere: Covid-ul le-a dat aripi

Așa cum era normal, tradiționalul derby dintre FCSB și Dinamo a acaparat cea mai mare atenție a acestei a 6-a etape. Mulți îi plângeau pe roș-albaștrii că n-or să reziste pe teren de bolnavi ce-au fost de covid. Chiar și comentariul din timpul meciului avut aceeași tentă, și asta când Man & Co. inițiau încă un atac la poarta Tomás Mejias auzeam cu stupoare „jucătorii de la FCSB rezistă cu greu până la finalul meciului”. Drept urmare, la scurt timp de aceste vorbe, a apărut penalty-ul care a făcut diferența pentru FCSB… Roș-albaștrii au jucat cu o dezinvoltură cu care nu îi vezi des atunci când sunt sănătoși. Se pare că acest Covid-19 le-a dat aripi, nu de-alea spre cer, ci de-alea tip red-bull. Din cele arătate pe teren, un egal ar fi fost mai echitabil, având însă în vedere însă că o mare parte a echipei antrenate de Anton Petrea era în convalescență, victoria e meritată. Arbitrajul, din nefericire, a fost personajul negativ al poveștii de pe Arena Națională. Radu Petrescu, altfel un arbitru care a demonstrat că poate mult mai mult, a avut câteva decizii greșite care au influențat negativ partida. Mai întâi i-a lovit pe roș-albaștrii, pentru ca în partea a doua să… întoarcă rezultatul, lovindu-i decisiv pe alb-roșii.

CFR Cluj se pare că va sacrifica această ediție de campionat, pentru o prezență cât mai lungă în cupele europene, ceea ce aduce venituri mai mari. Cel puțin la acest moment nu se poate pune cu norocul lui CSU Craiova care, așa, pe nesimțite, cu câteo fază pe meci a ajuns la un incredibil punctaj maxim.

 

Câteva cifre consemnate după derby (valabile doar pentru confruntările din Divizia A/Liga I)

A fost al 147-lea duel din campionat dintre cele două, într-un context nemaiîntâlnit până acum, din cauza problemelor create în jur de noul coronavirus. Gruparea roș-albastră a obținut a 44-a victorie. Pentru a 4-a oară a câștigat cu 3-2, pentru a 3-a oară în calitate de gazdă.

Dintre cei 28 de fotbaliști care au evoluat pe teren, 13 au debutat în derby-uri, 6 la FCSB și 7 la Dinamo, G. Miron, Perianu, Sg. Buș, Oct. Popescu, Buziuc și Șut, respectiv Tomás Mejias, Isma Lٌópez, Al. González, Gol, Juan Cámara, Borja Valle și Mihaiu. Astfel, numărul total al fotbaliștilor care au jucat de-a lungul timpului în derby a crescut la 777  (396 au folosit roș-albaștrii, 413 alb-roșii, dintre aceștia 32 jucând pentru ambele).

Fl. Tănase ajuns la al 10-lea derby, având cele mai multe dintre jucătorii echipei gazdă. De la oaspeți în această postură s-a aflat Nemec, al 5-lea.

Tot Fl. Tănase a ajuns la 4 goluri marcate în derby, Nemec la 3, în timp ce Iul. Cristea și Borja Valle au marcat în premieră. Astfel, numărul marcatorilor all-time în derby a crescut la 198 (96 pentru roș-albaștrii, 107 pentru roș-albi, 5 dintre aceștia marcând pentru ambele).

Borja Valle a devenit al 17-lea străin care marchează în derby, al 7-lea pentru Dinamo.

Cu cele 2 penalty-uri transformate, s-a ajuns la un total de 35 de goluri marcate din punctul cu var în derby-uri (18 Dinamo + 17 FCSB). Într-un singur derby mai marcaseră ambele echipe din penalty, la 30.11.2016, Dinamo – Steaua 3-1.

Pentru Cosmin Contra a fost al 3-lea derby ca antrenor (1 victorie și 2 înfrângeri), în timp ce pentru Anton Petrea a fost primul (de venind al 35-lea antrenor all-time pentru FCSB în derby-uri).

Arbitrul Radu Petrescu a condus al 2-lea lui derby

Arena Națională l-a găzduit pentru 19-a oară, însă pentru prima oară s-a jucat cu porțile închise.

Sâmbăta a egalat miercurea ca zi de programare a derby-ului, fiind pentru a 26-a oară.

 

Alte cifre ale etapei

Golul 400 în Liga I, Viitorul (prin Luckassen)

Debutanți: Oprescu (CFC Argeș), Plumbuitu (Gaz Metan), Ángel Bastos (Hermannstadt)

Primul gol: Stahl (Astra), Jefté Betancor (FC Voluntari)