OPINIE/Alin Buzărin scrie despre cum își bate FRF joc de Liga a doua În situații excepționale, reguli excepțional de proaste

A devenit notoriu scandalul declanșat de niște meciuri decise la „masa verde” în liga secundă, doar pentru că în chestiune apare numele lui Ciprian Marica, pe post de potențial profitor. Și, poate, și „U” Cluj, ca perdantă. Ceilalți implicați, Ripensia, Mioveniul, nu atrag atenția. Și chiar și Marica interesează mult mai puțin în prezentul context, destul de greu de înțeles, decât atunci când a apărut în pragul ușii cu prosopul pe el. Acolo era clar pentru toată lumea ce și cum!

Sumarul bolii

Farul bate cu 3-0 la Cluj, Mioveniul câștigă la același scor pe terenul Ripensiei. La „masa verde”. În primă fază, meciurile au fost amânate din cauza cazurilor de Coronavirus din taberele actualilor perdanți. Au fost reprogramate pentru astăzi, 2 decembrie, când nemiloasa molimă a lovit de această dată celelalte tabere, ale celor care la data primului meci n-aveau nimic. REGULAMENTUL SPUNE CĂ LA NIVELUL LIGII A DOUA, ÎN ASEMENEA SITUAȚII, PIERD LA MASA VERDE CEI CARE AU AVUT COVID LA PRIMA AMÂNARE. În cazul nostru, Ripensia și „U” Cluj. Implicit, Mioveniul și Farul câștigă.

Scrisori care nu rezolvă nimic

De-aici, un întreg scandal. Câștigătoarele la „masa verde”, Farul și Mioveni, sunt acuzate că au apelat la tertipuri, că și-au pus în funcțiune pilele de la Direcțiile de Sănătate locale, din județele lor, că au inventat cazuri care în realitate nu există, doar pentru a câștiga fără joc. Perdanții au compus epistole lungi, care le dau dreptate aproape în totalitate. Mai voalat (Ripensia) sau mai direct („U” Cluj) și-au acuzat adversarii de joc incorect. Ardelenii au accentuat, folosind notorietatea lui Ciprian Marica. Dacă patron la Farul ar fi fost nu el, ci vreun proprietar de cherhana, povestea n-ar fi avut astfel de ecou.

Lege pentru șmecheri

Nimeni nu știe dacă Farul și Mioveniul au într-adevăr acele cazuri de Covid pe care le invocă. După rapoartele DSP-urilor locale le au, și, exact așa cum ne sfătuiește Marica, n-ar trebui să punem la îndoială competența unei Autorități, fie ea și din domeniul sanitar. Cu lucrurile astea nu e (sau n-ar trebui să fie) de joacă. Dar când regulamentul e făcut așa cum am scris mai sus, când lasă portițe nepermise celor care la data primei amânări n-au avut nimic, e greu să nu te gândești că unii pot fi nu doar bolnavi, ci și șmecheri.

Povestea Buzău-Recea

Nu demult, Gloria Buzău s-a aflat în situația de azi a Mioveniului și Farului. Meciul cu Comuna Recea se amânase o dată, din cauza îmbolnăvirii mai multor fotbaliști maramureșeni. Federația a reprogramat partida, iar la sorocul celei de-a doua disputări, buzoienii ar fi putut și ei să spună că au niște jucători testați pozitiv. Și chiar aveau, pentru că între timp au evoluat drastic descompletați contra Petrolului și nu s-au putut prezenta în Cupă împotriva FCSB-ului, pierzând la aceeași „masă verde” (spre deosebire de campionat, competiția KO nu acceptă amânări). Buzoienii au ales însă să joace contra Comunei Recea și au câștigat pe teren cu 2-0. Deși o puteau face la „masa verde” cu 3-0. Bravo lor!

Nu DSP, ci FRF

Dacă aruncăm mizeria doar în grădina DSP-urilor, acuzându-le de incorectitudine, greșim fundamental. Toate lucrurile acestea sunt posibile pentru că FRF, atunci când a elaborat amplul regulament pentru perioada de pandemie, a gândit cu picioarele. N-ai cum să legiferezi așa ceva decât fie dacă habar n-ai de fotbal, fie habar n-ai de legislație. Fie și una, și alta.

La Liga I nu merge

Această gogomănie planetară de la nivelul eșalonului secund nu mai ține la prima ligă. Aici există un deținător (deși unii îi spun chiriaș) al drepturilor tv, care nu acceptă această joacă de-a eprubeta băgată pe nas și de-a DSP-ul. Dar drepturile tv la nivelul primului eșalon înseamnă ceva palpabil, cât timp aceleași drepturi de la eșalonul secund sunt doar un mizilic. Asta nu doar din cauza Federației care habar n-are să-și vândă marfa, ci și din cauza cluburilor din L2, care înghit pe nemestecate tot ce le oferă Burleanu et comp, și apoi se plâng că le doare burta.

Intimitatea, la Mioveni și la Barcelona

Toată această joacă de-a virusul se mai lovește de o barieră, care funcționează doar în România, nu și în alte părți. Ieri, Planeta a aflat că Sergi Roberto, fundașul dreapta al Barcelonei, a fost testat pozitiv și va lipsi în meciul de Ch.L. cu Ferencváros, și probabil că și în următoarele. N-o să aflăm însă niciodată, decât doar pe surse sau doar din declarațiile benevole ale celor în cauză, numele infectaților de la Mioveni, Recea sau altă echipă românească de L2. Cică în virtutea dreptului la intimitate. Noțiune atât de delicată, încât funcționează doar la rafinații ce suntem noi, nu și la bestiile dezumanizate din fotbalul mare, care spun clar ce și cum.