Opinie Cristian Manea | Cand arbitrajul distruge fotbalul | Te mai destepti romane?

Seful NASA, Steve Jurczyk, l-a sunat pe Razvan Burleanu pentru a oferi servicii de consultanta in ceea ce priveste instruirea si responsabilizarea arbitrilor din Romania.

Jurczyk a facut acest lucru pentru ca a primit o informare de pe Statia Spatiala Internationala, informare care are ca subiect principal lipsa reactiilor la “infractiunile” sportive comise in meciurile de fotbal din Liga 1, “infractiuni” pe care arbitrii pur si simplu nu le vad…

Specialistii de pe Statia Spatiala si-au aratat ingrijorarea fata de oficialii partidelor si au recomandat evaluarea medicala urgenta intrucat unii arbitri par sa fie loviti napraznic de virusul “orbul gainilor”. In acelasi timp au realizat de pe imaginile surprinse ca subiectii debordeaza de inganfare si lipsa de respct pentru fenomenul fotbal.

Cele de mai sus ar putea fi cuvinte rautaciase insa reprezinta realitatea crunta a arbitrajului romanesc. Sa vezi o tinere de tricou sanctionata imediat cu cartonas galben dar si cu o mandrie trufasa, si sa nu vezi un fault evident… sa-mi fie cu iertare dar asta este prostie!
Iar cand vorbim de faul evident, spunem despre piedica evidenta, sut napraznit in tibia adversarului sau calcat evident pe glezna…

Falimentul arbitrajului romanesc este platit scump

Gyros (AKA Kyros Vassaras) primeste bani frumosi de la FR Fotbal si ne gireaza la FIFA. Vrajeala ieftina am spune dar costa vreo 7 mii de euro plus diurne, deplasari, bilete de avion si alte beneficii…

Avem doi “centrali” pe lista FIFA, Hategan si Kovacs, insa tributul pe care il platim pentru asta este al naibii de mare.
Competitia interna este data peste cap de greseli absolut uimitoare facute de “fluierasi”. Greseli si interese de promovare pentru…. era sa zic “cavaleri”, dar baietasii astia sunt doar niste profitori ai unui sistem gaunos si corupt care nu are nimic in comun cu idea de cavalerism…

Craiova – Chindia – Dezastrul Kovacs

In minutul 56 Dulca il “suteaza” pe Ivan in careu, Kovacs are distanta si unghiul bun dar…nu are si ochelari…
Fluiera total eronat si cand dicteaza lovitura de pedeapsa de la 11m atunci cand Papp sare la cap cu Negut intr-un duel perfect regulamentar.  Rezultat final 1-0. Viciere de rezultat! Craiova pierde 3 punct, Chindia castiga 3! Clasamentul sufera modificari…
NASA vede si trimite fax la FR Fotbal (sic)

Clinceni – Astra – Dezastrul Fesnic

Min 45 Chunchukov este calcat grosolan pe grezna in suprafata de pedeapsa a oaspetilor. Horatiu Fesnic, alt “ecuson”, viseaza la o calatorie in spatiu si le face cu mana colegilor lui Steve Jurczyk.
Rezultat final 1-1. Fara acel penalty clar! Viciere de rezultat! Academica pierde 2 puncte! Clasamentul sufera alte modifcari

Ca nota de amuzament, la acest meci a fost delegat ca arbitru de rezerva George Gaman in conditiile in care in primul 11 de la Astra avea sa fie nimeni altul decat fratele acestuia, Valerica Gaman. In ultima clipa rezerva a fost inlocuita cu Ionut Coza. Verdict – niste diletanti!

NASA vede si asta si trimite mail la FR Fotbal (sic)

Viitorul – Academica – Dezastrul Barbu

Min 82, portarul Cojocaru, in intentia de a respinge o minge aflata in coltuul careului mare, il pune la pamant pe acelasi Chunchukov printr-un procedeu de lupte libere.
Centralul Barbu viseaza… Este inert si se intreaba ce cauta pe un teren de fotbal cand ar putea sa se uite la Netflix de pe Statia Spatiala…
Rezultat final 1-1. Alta viciere de rezultat! Academica pierde 2 puncte! Clasamentul se modifica din nou, a cata oara?…

NASA trimite recomandari la FR Fotbal, direct la biroul zburlitului presedinte, al alt diletant profitor…

Greselile de arbitraj sunt platite de fotbalisti, antrenori sau conducatori

Ca antrenor iti este interzis sa spui ceva despre arbitraj.
Ca fotbalist nici macar nu iti este permis sa ceri o explicatie.
Ca presedinte nu apuci sa deschizi gura ca esti amendat instant.

Tupeul de a cere o explicatie va fi aspru pedepsit la comisia de specialitate, un “calau” desemnat sa pastreze disciplina sportiva.
Dar oare asta inseamna sa avem disciplina? Dar oare cat costa aceasta liniste impusa prin justitiarii inganfati ai sistemului gaunos cutreierat de interese meschine ce au ca obiectiv indestularea financiara?

S-a intrebat vreodata Gyrros ce inseamna sa pierzi un loc sau chiar mai multe cauzat fiind acest fapt de rezultate viciate chiar de elevii(protejatii) sai? Stie acest venerabil venetic cum se traduce pierderea unui loc in bani alocati din drepturile tv?
Poate ar trebui sa-l invatam ce inseamna matematica greselilor protejatilor sai…

Greseala este omeneasca, dar…

Asa o fi, dar daca persisti in greseli si erori, poate ca nu esti facut pentru meseria respectiva.
Poate ar trebui sa mergi sa te apuci de mecanica, fotografie, vanzari sau agricultura.

Cum “plateste” un elev-arbitru pentru greseli, repetate?
Este oprit de la delegari? Sa fim realisti! Si-a incasat banutii, si ne vedem peste doar cateva etape cu protejatul si cu zambetul sau sfidator, dar si cu atitudinea sfidatoare.

Cum “plateste” Gyrros pentru dezastrul din arbitrajul romanesc?
I se taie prima de Craciun? Sa fim din nou la fel de realisti! Pe usa biroului sau probabil este afisat mesajul „Nu deranjati! Fac plaja si mi se raceste cocktail-ul!”

Naduful celor care muncesc cu adevarat!

La final, am sa postez o declaratie plina de naduf a unui antrenor pagubit in cateva randuri de puncte importante.
La fel ca Ilie Poenaru patimesc si ceilalti. In randul antrenorilor, vicierile de rezultate cauzate de arbitri, se vad in demiteri si demisii.

In randul jucatorilor vicierile omoara optimismul dar mai ales performanta sportiva.

La nivel de club, repercursiunile sunt de ordin financiar. Se pierd bani, ierarhia este creata de arbitri slabi si de gresele imense ale acestora. Sponsorii si partenerii sunt deja din ce in ce mai greu de gasit pentru simplu motiv ca nu isi mai doresc asocierea cu un sport condus de interese meschine si oameni de slaba calitate.

 

Comments are closed.