OPINIE Alin Buzărin | Rapidul are nevoie de Marius Șumudică acum, nu la vară!

A împlinit 50 de ani și în afara părului albit înainte de vreme are suficiente alte motive de a fi devenit înțelept. Dar până la înțelepciune, Marius Șumidică e obosit. Se vede asta pe el, pe fața lui, pe spusele lui, pe nervii lui mereu întinși la maximum. Antrenează de mai mult de un deceniu la nivel înalt, fără pauze, ceea ce poate duce nu doar la rutină și uzură, ci și la lipsă de inspirație. Atât pe teren, dar și dincolo de el, în alegerea echipelor, în stabilirea priorităților.

Turcia și logica pe dos

Dovada clară că Șumi e obosit și că e poate e timpul să ia o pauză o întruchipează ultimele sale pățanii din Turcia. A plecat de la echipa de la care nu trebuia să plece, Gaziantep, și s-a dus la echipa la care nu trebuia să se ducă, Rizespor. Totul a părut decis în pripă, impresia era că nu mai fierbe deciziile în oala rațiunii, ci le încălzește la microunde. Repede și profund nesănătos. Sa lași baltă echipa pe care de fapt tu o inventaseși, ducând-o în frunte, doar pentru că te-ai împuns cu baskanii, ca să iei o altă trupă nevolnică, închipuindu-ți c-o so duci la fel de sus și pe aceea, nu e semn de maturitate, ci aventură caracteristică vârstelor mult mai fragede decât cei 50 de ani împliniți recent.

Lunile șabatice

Zice că vrea să se odihnească și probabil că și metită asta. Mintea, oasele, ficații… toate obosesc, toate se macină. Nimeni n-are anduranța lui Mircea Lucescu, să-și dorească noi provocări la 75 de ani, nu la 50. Trei-patru luni de relaș n-ar strica, dar iată că la orizont apare cântecul de sirenă al Rapidului… Ademenitor, romantic, ingenuu, așa cum a fost el dintotdeauna.

Cumpără Revista 100% Sport România nr. 49 | Februarie 2021 | Varianta digitală!

Sânge vișiniu

În virtutea propriilor săi cromozomi, care la orice examen microscopic ies mereu vișinii, Șumi a vorbit pe subiect, a spus că și-ar dori, că există și varianta de a deveni acționar, cu un procent, acolo, dar numai din vară, după promovare. Care promovare? Despre ce promovare mai poate fi vorba când șterge Csikszereda terenul înzăpezit cu tine? Când nu poți să bați Ripensia, când te duci la Buzău și-ți face apărarea harcea parcea Ciprian Petre, care a trecut de 40 de ani? Cum arată acum, Rapidul nu va promova în vecii vecilor! N-are suflu, n-are aplomb, n-are valoare. N-are stil de echipă compatibilă cu performanța. Iar dacă așteaptă vara, o așteaptă degeaba, doar ca să fie cald afară. Rapidul va fi tot în liga a doua, că n-are cum să fie mai sus cu ce etalează acum.

Glasul inimii

Dacă durerile de oase l-ar îndemna să mai stea câteva luni întins, inima și mintea trebuie să-l împingă pe Șumudică neîntârziat către banca Rapidului. Neîntârziat e un cuvânt care restrânge alegațiile temporale referitoare la săptămâni. Presupune zile sau chiar ore. Pentru Șumi, Rapidul și obooseala sunt incompatibile. Iar glasul inimii e cel care trebuie să-l ridice de pe canapea și să-l trimită numaidecât acolo unde i-a fost întotdeauna locul. Pe banca Rapidului, niciunde altundeva!

Cumpără Revista 100% Sport România nr. 49 | Februarie 2021 | Varianta digitală!