OPINIE | Alin Buzărin privește către Naționala de fotbal a României

Demult n-am mai avut duminici atât de pline! Veștile minunate de la Parma aproape că n-aveau loc să vină de bezelele roz, expediate din Cehia sau de baclavalele aromate împachetate de Maxim într-o prăvălie din Gaziantep.

Mereu am fost convins că echipa națională se selecționează, practic, singură. Te îmbracă în tricolor dimensiunea ta de fotbalist, contopită cu ultimele întâmplări trăite în tricoul de la club. De la asta trebuie să plece selecționerul.

În acest moment, n-ai cum să-i lași în afara echipei de bază (nu spun de start, avem trei meciuri, Macedonia de Nord, Germania, Armenia, sigur vor fi modificăripe parcurs), n-ai cum să nu-i bagi în echipă, spuneam, pe Mihăilă, pe Man și pe Stanciu. Vedetele ultimului week-end. Avem deja trei. Ar mai fi de găsit opt!

Cumpără Revista 100% Sport România nr. 50 | Martie 2021 | Varianta digitală!

Mai mult de jumătate

Venim imediat și cu Răzvan Marin. Chiar dacă în fața sa CR7 își ameliorează recordurile, faptul că joacă meci de meci la Cagliari nu poate fi ignorat. Sarzii sunt la coadă, dar nițel mai sus decât Parma. Și nu-i puțin lucru să te vezi într-un weekend cu Cristiano, într-altul cu Zlatan, apoi cu Lukaku și Lautaro și așa mai departe.

În aproximativ aceeași situație se găsește și Chiricheș. Titular fără emoții la Sassuolo (mult mai bine clasată și decât Parma, și decît Cagliari), cu condiția să fie valid din punct de vedere fizic. Poate are și echipa națională norocul de a-l avea teafăr la o convocare pe căpitanul ei de drept și de fapt, fotbalist foarte bun de vreme de transferurile sale au fost mereu spectaculoase, însă un ins fragil ca un bibelou de Sevres. Ba umărul, ba piciorul, ba altceva… Acum, chiar dacă nu zicem hop până nu sărim, se pare că-l avem, în sfârșit!

Îl mai adăugăm pe această listă și pe Maxim, care joacă la fel de bine în Turcia și după separarea de Șumudică, și dacă-l mai punem și pe Ianis, și el remarcat în ultimele apariții la Rangers, plus proaspăt campion al Scoției, avem, iată, șapte titulari recomandați de absolut toate argumentele: Chiricheș, Răzvan Marin, Stanciu, Maxim, Man, Ianis, Mihăilă. Practic, de la mijloc în sus cam așa ar trebui să arate echipa.

Mai rămân ceilalți patru, portarul și încă trei fundași, la latitudinea inspirației lui Mirel.

S-a spulberat o falsă problemă

O iarnă întreagă ne-am tot pus întrebări. Ce facem cu Man, cu Mihăilă, cu Coman, cu Ianis Hagi? Unde-i folosim, la echipa mare sau la tineret? Nu e nimic metafizic în toată această chestiune. Îi folosim exact unde-l folosește Franța pe Mbappe sau Norvegia pe Haaland. Și ei ar putea evolua pentru selecționatele U21 ale țărilor lor, dar nimănui nu-i trece prin cap să se gândeasă la așa ceva.

Cine e la echipa mare, e la echipa mare, nu se mai duc la tineret! Nu e valabilă nici lamentația aceea în care se lălăie că decât să nu fie folosiți decât câteva minute la prima echipă, mai bine să joace meciurile integral la U21. Fals, complet greșit! E important, desigur, ce se va întâmpla la U21, dar dreptul câștigat de internațional A nu mai lasă loc altor comentarii. Punct!

De ce fără ”arăbisme”?

Încă nu știm lista convovaților lui Mirel din campionatul intern, probabil c-o vom afla, în forma ei definitivă, abia vineri seara, după FCSB-CFR. O știm însă pe cea a celor chemați din străinătate și surprinde până la perplexitate că lipsesc de pe ea atât Mitriță, cât și Budescu. Nu demult, olteanul a înșirat o echipă întreagă și s-a oprit în oarta adversă. Iar ”astralul”, chiar dacă joacă pentru penultimul loc saudit, dă ”assist-uri”, încearcă, se străduiește, e viu.

În plus, cu o lună în urmă, la plecarea din România, era într-o formă excelentă, greu de crezut c-a pierdut-o atât de rapid. Ne permitem să ignorăm doi fotbaliști buni de atac aflați înstare fizică și psihică satisfăcătoare, numai și numai pentru că vin din părțile arăbești? E cu ceva mai breaz campionatul Bulgariei, de exemplu, de unde ne înfruptăm fără să stăm pe gânduri? Sau campionatul sloven, de unde îl extragem, ca mai mereu în ultima vreme, pe Alex Crețu?

Sunt simple întrebări, la care Mirel trebuie că știe răspunsul. Nu ni-l spune, că încă nu l-m întrebat.

Cumpără Revista 100% Sport România nr. 50 | Martie 2021 | Varianta digitală!