Lecția de sport. Ce înseamnă colina lui Tim Henman?

Iubitorii de tenis obișnuiesc să vadă meciurile importante de la Wimbledon pe o colină aflată în Aorangi Park.

Aflată în vecinătatea Terenului nr. 1 (No. 1 Court) de la All England Lawn Tennis and Croquet Club, „Terasa Aorangi” sau „Colina lui Henman” este locul de unde iubitorii de tenis urmăresc, pe ecrane video uriașe, meciurile de pe principalele două arene ale complexului, acolo unde este mai greu de obținut bilet.

Totul seamănă cu o ieșire la iarbă verde. Iar oamenii, fie că sunt englezi, fie că vin din alte colțuri ale lumii, întind pe jos cuverturi pe care așază mâncare și băutură. Iar apoi nu-și dezlipesc ochii de la ecran, înfulecând în același timp o porție de „fish and chips”.

Lecția de sport. Ce înseamnă colina lui Tim Henman?

Așa s-a întâmplat până în 2019, 2020 neputându-se disputa din cauza pandemiei, când zeci de oameni au privit partidele cele mai importante, îndeosebi acelea găzduite de Terenul Central, inclusiv finala pe care Simona Halep a câștigat-o cu 6-2, 6-2 în fața Serenei Williams.

OPINIE / DANIEL NAZARE SCRIE DESPRE CAZUL OCTAVAN ȘOVRE – ERLING HAALAND. VA FI SANCȚIONAT DE UEFA PE BUNĂ DREPTATE? ARE DREPTUL UN ARBITRU LA UN AUTOGRAF?

Numele vechi al respectivei coline vine de la Parcul Aorangi, un teren care a aparținut London New Zealand Rugby Club până în 1981, când a fost cumpărat de All England Club. Cuvântul Aorangi făcea trimitere la numele celui mai înalt munte din Noua Zeelandă, muntele Cook sau Aoraki (3.724 metri).

Din 1990, când evoluția tehnologică a permis montarea de ecrane video acolo, dealul a fost denumit după jucătorul britanic Tim Henman. Fanii săi se adunau acolo pentru a-l încuraja în tentativele sale de a câștiga turneul de la Wimbledon.

După retragerea lui Henman, colina a mai primit și alte nume, toate inspirate de la acelea ale unor jucători de tenis, desigur. I s-a spus „Rusedski Ridge” (Cornișa lui Rusedski). În cazul lui Andy Murray, de pildă, au existat diverse variante: „Murray Mount” sau „Murrayfield” cu trimitere și la stadionul din Edinburgh. Cu toate acestea, și astăzi se folosește îndeosebi varianta „Colina lui Henman”.

Ce s-a consumat la ediția 2019 a Wimbledon-ului

4.242 de porții de sushi (numai pentru concurenți)
6.147 de porții de paste (numai pentru jucători)
18.061 de porții de „fish and chips” (pește și cartofi prăjiți)
64.703 porții / batoane de înghețată
191.930 de porții de căpșuni cu frișcă
276.291 de pahare de Pimm’s

Club de rugby cu feriga neozeelaneză pe blazon

London New Zealand Rugby Football Club este un club care își are baza, astăzi, la Acton, în Marea Londră. Fondat în 1926, acesta i-a reunit pe expatriați neozeelandezi și s-a afiliat la Middlesex Rugby Football Union.

Respectivul club și-a avut sediul în Aorangi Park, la Wimbledon. În 1981, clubul s-a mutat la Osterley, iar apoi la Greenford înainte de a se stabili la Acton.

Cumpără Revista 100% Sport România nr. 50 | Martie 2021 | Varianta digitală!

Echipa și-a disputat meciurile pe Twyford Sports Ground, arena lui Wasps FC. Este de remarcat faptul că pentru această echipă au evoluat jucători precum Doug Rollerson, Terry Morrison și Paul Sapsford.

London New Zealand RFC este singura echipă din lume, exceptând selecționatele All Blacks, care are pe tricourile jucătorilor feriga. De asemenea, ea reprezintă Noua Zeelandă în Anglia din punct de vedere cultural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *