Șahiștii ieșeni impresionează la Mamaia

În stațiunea Mamaia au loc în aceste zile întrecerile Campionatului Național de șah pentru juniori (Under 14, 16, 18 și 20), la toate categoriile – șah clasic, dezlegări, șah rapid și blitz.

În primele două zile de concurs, la șah clasic și dezlegări, șahiștii ieșeni pregătiți la CSM Iași 2020 și CS Politehnica Iași de antrenorii Vlad Ungureanu și Vladimir Danilov au obținut șase medalii – trei de aur și trei de argint, scrie Radio HIT Iași.

Miruna Lehaci, 17 ani, sportivă legitimată la CSM Iași 2020, a devenit campioană națională la Under 18, cu o performanță de excepție, câștigând toate cele nouă runde.

Foarte aproape de titlurile naționale au fost și Ema Obadă (CSM Iași 2020) și George Stoleriu (CS Politehnica Iași), cei doi obținând medaliile de argint la U16, respectiv U20.

”Se confirmă valoarea școlii ieșene de șah și în acest an. După un an 2020 în care s-a desfășurat doar Superliga, iată că în acest an am revenit cu forțe proaspete, cu dorință, iar copiii noștri au reușit rezultate foarte frumoase. Mă bucur mult pentru toți trei, Miruna Lehaci, Ema Obadă și George Stoleriu aduc în continuare o imagine frumoasă orașului și sunt convins că vor obține în continuare rezultate la fel de frumoase. Miruna Lehaci a obținut medalia de aur la șah clasic, cu 9 victorii în 9 runde, un rezultat excepțional. Ema Obadă și George Stoleriu au luat argintul, dar au fost și ei la un pas de aur. Două remize câștigate puteau aduce victoria și s-ar fi schimbat rezultatul final. Sigur, ne dorim aur de fiecare dată, dar în sport nu întotdeauna câștigă cel mai bun. Ei erau clar favoriți, dar sunt convins că vor veni și medaliile de aur”, a declarat la Radio HIT Iași prof. Vlad Ungureanu, care a lăudat performanța Mirunei Lehaci: ”Miruna a mai reușit această performanță și la alte campionate, nu este la prima abatere. Este de felicitat. Miruna este de departe cel mai ambițios proiect al nostru în materie de șah, ca juniori. Să nu uităm că în urmă cu doi ani ea a obținut medalia de argint la Campionatele Naționale de senioare, după Corina Peptan. Este o resursă foarte bună, din punctul meu de vedere ar trebui susținută foarte puternic. Miruna a câștigat cu 9 din 9 cea mai grea competiție, cea de șah clasic, de aici se aleg reprezentantele României la Mondiale și la Europene. Cu siguranță o vom vedea pe Miruna la aceste mari competiții”.

Două medalii de aur și una de argint la dezlegări

La dezlegări, Miruna Lehaci a confirmat forma bună pe care o traversează și a cucerit un nou titlu național, în timp ce George Stoleriu s-a revanșat și a transformat argintul de la clasic în aur. În schimb, Ema Obadă a obținut o nouă medalie de argint.

Cei trei rămân favoriți la obținerea unor noi medalii și la concursurile de șah rapid și blitz.

”Astăzi are loc concursul de șah rapid, după care urmează blitz-ul. Șahul rapid e un joc diferit, pentru că timpul este limitat, mai scurt. Dacă la clasic se joacă undeva până în două ore partida, la rapid se coboară undeva la 15-20 de minute de fiecare jucător. E mai dinamic, trebuie să iei decizia cea mai bună într-un timp foarte scurt. Ne dorim și aici rezultate foarte frumoase. Cu toții sunt ambițioși, sunt copii de excepție și pot aduce rezultate foarte frumoase în continuare”, a mai spus Vlad Ungureanu.

Urmează Naționalele de seniori, la Iași

Medaliații de la Mamaia nu au timp de odihnă, pentru că luni vor debuta la Iași, la Hotel Moldova, Campionatele Naționale de seniori și senioare.

”Miruna, Ema și George vor concura la Iași, ca și Bogdan Deac. Sperăm și aici la medalii frumoase. Jucăm acasă, Miruna este în formă, e foarte puternică mental și am văzut că trece ușor peste momentele mai grele. Sperăm la un rezultat bun. După seniori vin emoțiile pentru juniorii mici Under 8, Under 10 și Under 12, la București, în perioada 5-12 mai”, a conchis Vlad Ungureanu, antrenor în cadrul CSM Iași 2020 și director al Academiei de Șah Cotnari Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *