OPINIE / Daniel Nazare despre ofensiva fluierașilor români pentru Euro 2020. Istvan Kovacs și Ovidu Hațegan, peste tot sportul românesc?

Țara noastră va avea pentru prima dată doi arbitri la un turneu final fotbalistic de mare anvergură. Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs vor conduce meciuri la Campionatul European 2021, competiție care va fi găzduită și de România.

Succesul e cu atât mai mare, cu cât România nu este calificată la întrecerea continentală, dar ne prezentăm cu două brigăzi la fel ca Germania, Spania, Olanda și Anglia. Cu alte cuvinte, suntem în Top 5.

La fotbal, la calificare printre alte reprezentative, nu suntem în Top 24. La rugby suntem pe locul 18 mondial, în orice alt sport nu ne apropiem de primele poziții.

OPINIE / Daniel Nazare despre ofensiva fluierașilor români pentru Euro 2020. Istvan Kovacs și Ovidu Hațegan, peste tot sportul românesc?

La arbitraj, la sportul-rege, stăm cel mai bine. La handbal feminin, sport național în viziunea strategului de renume mondial Alexandru Dedu, nu mergem la Jocurile Olimpice, iar la băieți ne-a învins statul Kosovo. Adică foarte jos.

Întrebarea care se pune este simplă: unde stăm mai bine? la arbitrajul fotbalistic? În condițiile în care situația în Liga I e departe de a fi una liniștită.

Meritul pentru succesul celor doi, în ciuda unor contestări tot mai reduse, este al lui Kyros Vassaras. A tras sforile la UEFA în așa fel încât să ne fie bine. Deși unii urlă că are salariu prea mare, acum ne dăm seama că nu e. În plus, ar merita și o primă.

Cum s-a implicat Ionuț Lupescu pentru Hațegan și Kovacs

Dar, dacă privim în urmă, este și meritul lui Ionuț lupescu. Și el a tras sforile ca Ovidiu Hațegan să ajungă pe lista FIFA deși nu îndeplinea condițiile necesare, cu mai bine de unde deceniu în urmă, dar și pentru ca Istvan Kovacs să conducă în 2007, la doar 23 de ani, când alții sunt mai interesați de cluburi, trabucuri și gagici, o Supercupă a României. Între două echipe de top ale acelor ani, Dinamo și Rapid.

Arbitrul din Carei a fost împins în față de directorul general al FRF de la acea vreme. Mai bine zis aruncat sau zvârlit decât împins.

Merite au mulți, inclusiv Ion Igna, unul dintre marii arbitri români all-time, care i-a încurajat. Din toate punctele de vedere. Chiar dacă alții le-au dat în cap cum au avut ocazia.

Ce ne facem pe plan intern? Cum terminăm cu scandalurile?

Acum aplaudă decizia UEFA și găsesc cuvinte frumoase. Cert e că pe plan extern stăm bine, la primul derby cu scântei vom uita de Euro 2020. Și ne vom întoarce la Gigi Becali, Edi Iordănescu și Ion Crăciunescu. La acuze și amenințări, la vorbe urâte și ironii de mahala.

Asta la câteva zile după ce președintele FRF  Răzvan Burleanu a ajuns în Consiliul FIFA. Ne descurcăm de minune afară, unde am câștigat încrederea tuturor. Cel mai greu e să o faci acasă, unde te așteaptă zoaie din toate părțile.

Contează să ai puterea să te ștergi și să mergi mai departe.