Volei Golden League Cluj | Repetiție pentru Euro

Naționala feminină de volei participă la Golden League 2021, având ca adversare Franța, Spania și Azerbaidjan

Primul turneu al Grupei A este găzduit de BT Arena din Cluj, între 28 și 30 mai, iar returul se va desfășura în Franța, în perioada 4-6 iunie.

La feminin, România revine în prima grupă valorică a Ligii Europene după ce în 2017 și 2018 a absentat, iar în 2019 a evoluat în divizia a doua, reușind promovarea. La acea ediție, naționala pregătită de Luciano Pedulla a înregistrat următoarele rezultate: 3:0 și 3:0 cu Georgia, 3:0 și 3:0 cu Cipru, 2:3 și 3:0 cu Israel (locul 1 în Grupa A), 1:3 și 3:0 cu Slovenia, în finala Silver League. Cu mențiunea că în meciul decisiv găzduit de Alexandria, Diana Balintoni, Ramona Rus, Francesca Alupei, Adelina Budai-Ungureanu, Ariana Pîrv, Roxana Iancu, Alexandra Trică, Mihaela Albu și Lorena Ciocian s-au impus în setul de aur cu 15-12.

Anulată în 2020 din cauza pandemiei, Liga Națiunilor se va relua în mai-iunie. Iar atât echipa feminină, cât și cea masculină a României vor evolua în Golden League, adică în prima divizie valorică. În plus, fetele vor găzdui un turneu, la Cluj, între 28 și 30 mai. Ceea ce nu reprezintă o premieră, Piatra Neamț, în 2012, și Craiova, în 2013, fiind și ele gazdă de turnee, în timp ce Constanța a găzduit cele mai multe meciuri ale naționalei noastre feminine de volei. Băieții, în schimb, vor juca turneele din Grupa B în Olanda și Ucraina, alături de reprezentativele acestor țări și de Slovacia. Componența celorlalte grupe din Golden League, la masculin, este următoarea: Belgia, Estonia, Letonia și Spania (Grupa A), Belarus, Cehia, Portugalia și Turcia (Grupa C).

Pentru voleibalistele noastre, participarea la Golden League este și o repetiție înainte de EuroVolley. Cum este calificată direct la turneul final, naționala noastră nu va juca în preliminarii. Ceea ce înseamnă că nu va avea prea multe meciuri de pregătire. De asemenea, și pentru Federația Română de Volei (FRV) găzduirea turneului de la Cluj din Liga Europeană va reprezenta o repetiție pentru grupa de la CE din august.

Adelina Ungureanu și Nneka Onyejekwe, ambasadoarele României la CE 2021

Gazdă în 1955 și 1963, România va organiza, alături de Serbia, Croația și Bulgaria, ediția din acest an a Campionatului European feminin de volei. Meciurile din țara noastră se vor desfășura la Cluj, în perioada 18-25 august. Turneul final va avea loc între 18 august și 4 septembrie. Pentru a spori interesul pentru această competiție, Confederația Europeană de Volei (CEV) a pus la punct un Program al Ambasadoarelor, care cuprinde câte două jucătoare reprezentative din fiecare țară gazdă. Acestea vor participa, în lunile premergătoare turneului final, la diverse acțiuni de promovare. Ambasadoarele României vor fi Nneka Onyejekwe (31 de ani, legitimată la Dinamo) și Adelina Budai-Ungureanu (20 de ani, legitimată până de curând la echipa italiană Cuneo). ”Este o onoare să mă aflu printre jucătoarele alese să promoveze EuroVolley 2021. Să concurez într-o competiție atât de importantă în ţara mea este un sentiment extraordinar şi o şansă unică. Sunt fericită să fac parte din această călătorie şi sunt sigură că EuroVolley 2021 va fi o experienţă uimitoare pentru toţi”, a declarat Adelina Ungureanu.

Liga Europeană 2021

Golden League

Grupa A: Azerbaidjan, Franța, Spania, România

Turnee în România și Franța

Grupa B: Bulgaria, Finlanda, Slovacia, Ucraina

Turnee în Ucraina și Bulgaria

Grupa C: Croația, Belarus, Cehia, Ungaria

Turnee în Cehia și Belarus

În faza finală se califică câștigătoarele celor 3 grupe, alături de Bulgaria, care este țara gazdă. În 19 iunie se vor disputa semifinalele, iar în 20 iunie finala și meciul pentru locurile 3-4.

Silver League

Grupa A: Israel, Slovenia, Luxemburg, Austria

Grupa B: Portugalia, Estonia, Letonia, Bosnia & Herțegovina

 

Golden League Grupa A

28 mai

Ora 17.00: România – Franța

Arbitri: Pedrag Balandzic (Serbia) și Ilian Gheorghiev (Bulgaria)

Ora 20.00: Spania – Azerbaidjan

Arbitri: Paul Cătălin Szabo-Alexi și Peter Szabo (Ungaria)

29 mai

Ora 17.00: Azerbaidjan – România

Arbitri: Ilian Gheorghiev (Bulgaria) și Pedrag Balandzic (Serbia)

Ora 20.00: Spania – Franța

Arbitri: Peter Szabo (Ungaria) și Paul Cătălin Szabo-Alexi

30 mai

Ora 17.00: România – Spania

Arbitri: Pedrag Balandzic (Serbia) și Peter Szabo (Ungaria)

Ora 20.00: Franța – Azerbaidjan

Arbitri: Paul Cătălin Szabo-Alexi și Ilian Gheorghiev (Bulgaria)

Meciurile sunt transmise la TVR

 


Din Cluj,
Marian Burlacu