OPINIE Alin Buzărin | Incompatibilitatea cuplului Burleanu – Rădoi cu performanța în fotbal

ROMÂNIA, MAGAZIN FALIMENTAR

Trecuie să luăm înfrângerea de la Middlesbrough (pe care neașteptat de mulți compatrioți o găsesc onorabilă), exact așa cum este. Un eșec care doare pentru că e al patrulea la rând. Nu doare așa tare ca și dezastrele cu Armenia sau Georgia, e cam la fel ca și meciul pierdut cu Germania, când tot Niță, prin intervențiile sale, ne-a teleportat din zona dezastrului în cea a așa-zisei onorabilități.

N-am stricat niciun palmares

Dacă abordăm problema prin prisma înfrângerii în fața Angliei după 51 de ani și după un șirag de șapte meciuri directe nepierdute, iarăși greșim. Și Brazilia, sau orice altă mare putere a fotbalului mondial, dacă joacă de opt ori contra Angliei, pierde măcar o dată. Nu trebuie analizat prea mult nici că Anglia a aliniat o echipă cu multe rezerve (trei titulari, Godfrey, White și Ward-Prowse, plus intratul pe parcurs Watkins nu vor fi în lotul pentru proximul Euro). E treaba englezilor pe cine trimit în teren, treaba noastră este să vedem ce se întâmplă cu această echipă națională a României, care în clasamentul modial al lunii trecute era pe locul 43 mondial, însă acum, după ultimelre înfrângeri, riscă să coboare sub locul 50.

Schimbare cu mesaj

Iarăși Mirel Rădoi a făcut schimbări de repetenție, ca și la Erevan. Acum l-a băgat pe debutantul Căpușă, cu penaltyul comis de acesta cu tot. Să zicem că tânărul Tibi, băiatul fostului atacant băcăuan Giani Căpușă, n-ar fi făcut acel penalty (l-ar fi comis altcineva sau, pur și simplu, nu l-ar fi comis nimeni), atunci selecționerul s-ar fi împăunat cu un nou debut sub tricolor, sugerându-ne ce temerar e el, că aruncă în luptă tineri în meciuri de o asemenea importanță. Nu i-a ieșit, i-a căzut schimbarea în cap, stricându-i streașina gelată, alcătuită cu atâta migală.

Ofensiv la declarații

De un an și ceva selecționerul ne tot spune cât e el de ofensiv, ce principii ale fotbalului încearcă el să aplice. Cu Anglia a fost atât de ofensiv, încăt la un moment dat, înainte de pauză, la 0-0, adversarii aveau 71 la sută posesie. Iată cum am descoperit marea artă de a fi ofensivi fără a avea mingea!

Mult mai ofensiv decât pe teren a fost la conferința de presă, când a reproșat că lui A. Iordănescu sau lui Pițutrcă nu li s-ar fi pus niciodată asemenea întrebări. Așa e! Cei doi inspirau respect. Cu toate că erau și ei criticați. Pe Pițurcă, de exemplu, lumea îl certa, la Euro 2008, pentru că făcuse doar remize cu Franța și cu Italia. Ultima era campioană mondială la zi.

Echipa națională nu e sală de clasă

Stratosfera federală încearcă să ne bage pe gât că Rădoi e tânăr și învață. De parcă echipa națională ar fi pension, seminar sau sală de clasă. Nu e! Aici ajungi după ce-ai învățat deja, după ce știi deja, după ce-ai demonstrat la cluburi, după ce-ai câștigat trofee. Pe lângă aventura sa la lotul de tineret, actualul selecționer s-a prezentat la purgatoriul numirii la prima reprezentativă, doar cu vreo 10-12 mecuri antrenate. La Steaua, în 2015, cu un cincinal în urmă. Printre ele, două eșecur răsunătoare, cu Partizan Belgrad și cu Rosenborg. Nimic nu-l recomanda pentru acest post. Faptul că e tânăr, relativ ieftin și că a făcut ce-a făcut la U21 nu aduce destule argumente.

Confortul lui Burleanu

Clasamentul mondial e o adevărată pârtie de schi pentru noi, pe care alunecăm mereu la vale. Calificarea la CM 2022 e în mare parte compromisă după ce-am pierdut la Erevan. Ar fi timpul ca președintele FRF să-și dea seama că mergem spre nicăieri și să facă o schimbare mai mult decât necesară. Are la dispoziție o listă cu opt nume importante, cu toții antrenori liberi în acest moment: Boloni, Olăroiu, Pițurcă, Petrescu, Hagi, Rednic, Dorinel Munteanu, Iordănescu jr. Cu excepția primului, toți sunt campioni ai României. Cu excepția ultimului, toți au mare experiență. Însă cu oricare dintre aceștia confortul lui Răzvan Burleanu și a celor din imediata sa apropiere nu va mai fi același. Nu doar că sunt mai costisitori decât Rădoi (dar nu cu mult, vorbim totuși de niște oameni înlesniți financiar), însă sunt și incomozi, au păreri, nu așteaptă să li se spună ce trebuie să facă. Ei bine, tocmai de astfel de persoane se ferește președintele Federației!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *