Ivan Patzaichin s-a stins de viață! „Rămas bun, amirale!” Mesaje sfășietoare de la foști mari campioni din sport

Multiplul campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin a decedat la vârsta de 71 de ani, a anunţat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Trupul neînsufleţit al lui Ivan Patzaichin va fi depus luni, la ora 12.00, la sediul CS Dinamo din Şoseaua Ştefan cel Mare.

”Ivan a plecat. Şi nu se mai întoarce”, este mesajul semnat ”Familia” şi postat pe pagina de facebook a sportivului.

Ivan Patzaichin s-a stins de viață! „Rămas bun, amirale!” Mesaje sfășietoare de la foști mari campioni din sport

Sportivul a murit după o lungă suferinţă. El era internat de mai bine de o lună la Spitalul Elias din Capitală.

„E legendă … un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi. Povestea sa e povestea succesului, a bunului simţ şi al caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit şi a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit şi generos.

Drum lin, Ivan! Veşnic în inimile noastre! Condoleanţe familiei! Dumnezeu să îl ierte şi să odihnească!”, se arată în mesajul postat de COSR.

Nume de referință în istoria sportukui care l-a făcut celebru, multiplu campion european, mondial şi olimpic la kaiac-canoe, fost antrenor al lotului olimpic de kaiac-canoe, s-a născut la 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23, judeţul Tulcea.

A fost diagnosticat cu o boală incurabilă

A început să practice sportul la Tulcea, la 18 ani fiind transferat la secţia de kaiac-canoe a clubului Dinamo, unde a reuşit o carieră sportivă excepţională. Ivan Patzachin s-a stins duminică 5 septembrie 2021, De trei luni era internat la Spitalul „Elias”. Era diagnosticat cu o boală incurabilă, iar starea sa medicală s-a agravat în ultima lună.

A fost 17 ani la cel mai înalt nivel, a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Campionatele Mondiale.

„Rămas bun, ‘amirale'”, au reacţionat foştii mari fotbalişti Gheorghe Hagi şi Gheorghe Popescu după decesul lui Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic la canoe, informează pagina de Facebook a clubului Farul Constanţa.

Ce i-au transmis Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu

„Rămas bun, amirale! Din păcate, România a pierdut astăzi una din cele mai mari legende ale sportului, unul din cei mai mari ambasadori ai ţării, „amiralul flotei româneşti”, Ivan Patzaichin.

A fost o mândrie, o bucurie să te cunoaştem! Ivan Patzachin a fost şi va fi mereu un model de cum se construieşte succesul: dăruire, voinţă, profesionalism.

Rămas bun, prietene!”, este comunicatul semnat de Gheorghe Hagi, manager tehnic Farul Constanţa, şi Gheorghe Popescu, preşedinte Farul Constanţa.

Care sunt marile rezultate înregistrate de Ivan Patzaichin

Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii (1968 – 1984), cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968 (C2 1.000 m), Munchen 1972, (C1 1.000 m), Moscova 1980, (C2 1.000 m) şi Los Angeles 1984 (C2 1.000 m), şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984).

Se retrage din activitatea competiţională, în 1984, dedicându-se antrenoratului, la început la clubul unde şi-a desfăşurat întreaga carieră.

A reuşit să câştige peste 150 de titluri ca antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, calitate în care a fost prezent la Olimpiadele din 1992 – Barcelona, 1996 – Atlanta, 2000 – Sydney, 2004 – Atena, 2008 – Beijing.

În perioada 1990-1998 a contribuit la obţinerea a două medalii la Jocurile Olimpice, 23 la Campionatele Mondiale şi zece la cele europene, notează Agerpres la aniversare celor 70 de ani de viață a marelui sportiv.

În 2000, sportivii pregătiţi de Patzaichin au cucerit trei medalii de argint la Campionatele Europene de la Poznan şi o medalie de aur şi una de bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney. A fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Kaiac-Canoe şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român (ales în 1990).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *