Opinie Ionuț Coman | Claudiu Petrila, devalorizat chiar de Dan Petrescu

Campioană în ultimele cinci sezoane, CFR Cluj nu a vândut nimic. Mă rog, nimic pe bani serioși. FCSB l-a trimis pe Man în Italia pe aproape 10 milioane de euro. Plus pe Moruțan la Galata pe câteva milioane. CSU Craiova l-a plasat tot în Italia pe Mihăilă, cu 8,5 milioane de euro. Și pe Cicâldău tot la Galata pe alte milioane. CFR Cluj s-a chinuit să-l dea pe Omrani. N-a reușit și riscă să-l piardă gratis.

Care este diferența dintre atacantul clujenilor și cei patru? Vârsta. Toți cei patru sunt jucători de perspectivă. Drept dovadă, Mihăilă s-a mutat la una din echipe de top din Serie A, Atalanta. Iar Cicâldău are și el șanse mari să ajungă în prima ligă italiană, la Sampdoria.

Și totuși, în ciuda unei echipe bătrâne, CFR Cluj are și ea un tânăr promițător. Claudiu Petrila. Dar nu pare să-l promoveze cam mult. Ba din contră, Dan Petrescu îl cam uită pe bancă. Un semn care arată încă o dată lipsa de interes față de jucătorii tineri. Noroc cu regula U21, pe care chiar el o contestă vehement.

Opinie Ionuț Coman | Claudiu Petrila, devalorizat chiar de Dan Petrescu

Dintre toți jucătorii tineri din Liga 1, Claudiu Petrila pare cel mai subevaluat. Puștiul din Gruia are cifre excelente în acest sezon. 7 goluri și 4 pase decisive. Asta în condițiile în care a jucat în doar 23 de meciuri în actualul campionat. Și a trecut și printr-o accidentare care l-a ținut departe de teren vreme de o lună. Restul absențelor sunt cauzate de deciziile lui Dan Petrescu.

Ultima pare cea mai ciudată. La meciul cu Farul Constanța, Petrila a stat pe bancă până la final. Iar timp de 87 de minute, tehnicianul CFR-ului nu a făcut nicio schimbare. Motivul? A fost mulțumit de echipa sa. Să nu vă gândiți că a învins la scor. Nu, a fost 0-0. Și atunci, de ce nu a mizat pe puștiul său de aur? Mai ales că, în runda anterioară fusese eroul clujenilor. Cu gol și pasă decisivă, chiar dacă a jucat doar o repriză. A doua, când lui Dan Petrescu îi ardea buza după victorie.

Unul susținut, altul neglijat

Prin comparație, Octavian Popescu, cel mai bun tânăr din Liga 1, a jucat 28 de meciuri. Și are 8 goluri și 4 pase decisive. Titular de drept și susținut puternic de conducerea clubului. Este adevărat, cu doi ani mai tânăr decât Petrila. Dar în timp ce clujeanul era trimis împrumut la Sepsi, Popescu era promovat la prima echipă a FCSB-ului.

Poate mulți am zâmbit când patronul bucureștenilor, Gigi Becali, vorbea de un megatalent. Poate mulți zâmbim și acum. Dar faptul că a primit încredere, că a jucat mult, l-a adus în postura de cel mai în formă jucător al campionatului. Și i-a adus și prima convocare la națională mare, nu la tineret. Una pe deplin meritată după evoluțiile din ultima vreme.

Citește Revista 100% SPORT România, Martie 2022 – Cover Story – Pe urmele mamei

Și cine lipsește din lotul chemat de Edi Iordănescu? Claudiu Petrila, rămas la reprezentativa de tineret. Păi cum să convoace selecționerul o rezervă? Puștiului care va împlini 22 de ani în noiembrie i-a fost negată orice șansă chiar de către propriul antrenor. Să-l ții pe bancă pe al doilea cel mai bun marcator din echipa ta este de-a dreptul șocant. Mai ales că când nu reușești să dai gol.

Rezultate, nu și bani

Pe de altă parte, vă amintiți vreun jucător român vândut de CFR în era Petrescu pe o sumă considerabilă? Sau de tineri promovați din propria pepinieră? Nici măcar Păun, care a bifat o selecție la națională, nu își mai găsește locul în prima echipă. Și nu mai este un tânăr talent, are deja 26 de ani.

Până la urmă, Dan Petrescu face ce i se cere de către conducere. Aduce trofee. Fără ca acest lucru să însemne neapărat și bani mulți la club. Dacă acționarii clubului clujean sunt mulțumiți să bage sume considerabile doar pentru a-și face poze cu cupele, este în regulă. Dar au nevoie de buzunare adânci, pentru că vor ieși mereu pe minus atunci când trag linie.

P.S.

Claudiu Petrila – 1,1 milioane euro. Octavian Popescu – 1,9 milioane de euro. Sumele la care cei doi sunt cotați pe transfermarkt.

Octavian Popescu – promovat intens în presă de propriul club, dar și de persoane importante din fotbalul românesc. Un plus mare pentru FCSB, care știe să-și scoată jucătorii talentați în prim plan. Claudiu Petrila – rareori câte o declarație de câteva minute după meci și vreun interviu mic ascuns în subsolul site-urilor de sport.