Opinie Ionuț Coman | Alex Cicâldău și gașca nebună a tricolorilor

Tricolorii au jucat două amicale împotriva unor echipe medii. Primele meciuri pentru Edi Iordănescu pe bancă. Ne-a bătut Grecia la noi acasă, am făcut egal în Israel. Nimic spectaculos, nimic jenant. Doar ocazii pentru noul selecționer să vadă cam cine se încadrează în ideea lui de joc.
Valul de critici s-a ivit imediat, așa cum s-a întâmplat și pe vremea lui Mirel Rădoi. Un lucru obișnuit într-un fotbal dominat de interese și bisericuțe. Dar Edi trebuie să meargă înainte. Și să o facă pe mâna celor de tineri. Pentru că altfel naționala va rămâne în mediocritatea ultimilor ani. Și poate ar trebui să-i dea mai multă responsabilitate lui Alex Cicâldău. Pentru că a arătat că poate duce și are calitățile să fie lider în teren.

Opinie Ionuț Coman | Alex Cicâldău și gașca nebună a tricolorilor

De la semifinala europeană a tineretului, tot așteptăm schimbul de generații la naționala mare. Și vine cu pași mult prea mărunți. Echipa de start se tot schimbă de la meci la meci și există prea puține puncte fixe. Este clar că Vlad Chiricheș merită banderola de căpitan, că Florin Niță este titular între buturi, dar coloana vertebrală se oprește aici. Cei doi veterani pot fi baza pe care se clădește și de care au nevoie tinerii.

Cumpără Revista 100% Sport România + Supliment Formula 1 la doar… 12.99 lei!

Da, există presiunea rezultatelor, dar ce rost are prezența lui Mihai Bordeianu pe teren? Nu ajută nici pentru prezent, nici pentru viitor. Așa că, revin, trebuie făcut mai repede schimbul de generații. Puștii de acum trei ani nu mai sunt chiar puști. S-au transferat afară și au câștigat deja maturitatea și experiența necesare.

Iar Edi Iordănescu are de unde să aleagă. Alex Cicâldău, Denis Man, Valentin Mihăilă, Octavian Popescu. Și să nu uităm de Ianis Hagi, chiar dacă va sta departe de gazon luni bune din cauza unei accidentări grave.

Avantajul constanței

Știu, toți cei cinci sunt jucători ofensivi. Dar dacă tot îi avem poate chiar acesta ar trebui să fie noul stil al naționalei. O gașcă nebună, care să schimbe imaginea pe care o avem de ceva timp în Europa. Cea a unei naționale care nu produce nici spectacol, nici rezultate.

Și cred că Alex Cicâldău poate fi cheia. Pentru că dintre toți, este singurul care are avantajul constanței. Pe unde a jucat, și-a câștigat postul de titular și nu prea a mai ieșit din echipă. Și a făcut-o cu multă și realizări. Mai întâi la Hagi. În doar doi ani, puștiul firav s-a dezvoltat incredibil din punct de vedere fizic. Și-a asumat rolul de coordonator. A devenit pasator, dar și marcator. La fel și la fel Craiova, unde a fost golgeterul echipei și responsabil cu pasele decisiv. La Galata, Terim i-a oferit din start responsabilitate de a executa loviturile de pedeapsă. Schimbarea antrenorului  la turci a produs un mic șoc, dar Cic pare să fie din nou preferat în echipa de start.

Și dacă a reușit la echipele de club, de ce nu ar face la fel și la națională? Mai ales că ar juca alături de colegii de generație. Și mă gândesc că tricolorii ar arăta interesant cu o linie de mijloc și atac formată din noua generație. Cam așa: Răzvan Marin, Alex Cicâldău – Denis Man, Ianis Hagi, Octavian Popescu. Lipsește atacantul central. Și aici există o variantă nouă. Un David Miculescu sună interesant?

Comments are closed.