Opinie Ionuț Coman | Liga 1 devine dezgustătoare

Fotbalul românesc devine din ce în ce mai hidos. Și nu mă refer la performanțe. De altfel, inexistente. Și nici la jocul din teren. La care cu greu te mai poți uita. Ci la comportament. Al jucătorilor, pentru că la conducători nu mai avem pretenții.

Felul în care se manifestă așa-zișii fotbaliști este dezgustător. Ce s-a întâmplat la petrecerea de titlu a CFR-ului din Cluj revoltă orice om cu bun simț. La fel și ieșirile de bădărani de pe gazon. În Liga 1, respectul a murit odată cu performanța.

Opinie Ionuț Coman | Liga 1 devine dezgustătoare

Pentru lipsa de rezultate, conducătorii din fotbalul românesc dau vina pe bugete. Sau, mai degrabă, pe micimea lor. Și, uneori, au dreptate. Nu și atunci când echipelor lor pierd cu armeni și albanezi.

Lipsiți de grijile europene încă din preliminarii, se ceartă pe la TV. Doar așa să mai iasă în evidență. Dar este alegerea fiecăruia dacă îi urmărește sau nu.

În schimb, pe jucători trebuie să-i urmărim. Că doar sunt actorii principali. Dar decăderea fotbalului românesc se face simțită și în caracterul lor. Mârlania și lipsa de respect la adresa colegilor de la alte echipe începe să-i definească. Și atunci, cum să le cerem performanță?

Clujul altfel

De câțiva ani, tot aflăm cum s-a instalat civilizația europeană în mijlocul Ardealului. Cum Clujul este altfel față de “miticii” din restul țării. Poate infrastructura, poate dezvoltarea economică. Pentru că echipa de fotbal nu este nici civilizată, nici europeană. Și vorbim despre campioană.

NUMĂRUL 64 (116) 100% SPORT ROMÂNIA ESTE PE PIAȚĂ! PERFORMERA ROMÂNIEI, DIN KENYA

La petrecerea de celebrare a noului titlu și-a făcut apariția familiilor adversarilor și suporterilor acestora. Bunici, mame, fiice, soții, cam toate rudele contracandidaților. Nu în persoană, ci în cântecele jucătorilor clujeni. Ca să fiu direct, Deac și compania ne-au comunicat că vor să le f… pe toate. Femei, bărbați, nu contează, rude ale celor care îi susțin pe steliști. Mă rog, fcsb-iști, că la ei se refereau.

Totul sub ochii și urechile antrenorului Dan Petrescu. Oare așa vor cânta jucătorii lui City dacă vor câștiga titlul în fața lui Liverpool? Ce spuneți, Mister Dan?

Goalăneala căpitanului

Da, Clujul este campion la lipsă de respect, dar are rivali de marcă la acest capitol. Nicușor Bancu, cel care poartă efemer banderola de căpitan al Craiovei s-a dat și el în stambă.

Violența, fie ea și verbală, este ultimul refugiu al prostiei. Și al neputinței, așa spune eu. Frustat de faptul că adversarul este mai bun, mai marele oltenilor pe teren a reacționat grotesc. L-a lovit cu capul în piept pe Stefan Askovski. Și i-a tras și o minge în cap, după ce aceasta a căzut la pământ.

Pur și simplu. Doar pentru că Sepsi câștiga, în mod corect, pe teren. A luat 6 etape de suspendare, iar clubul a anunțat că-l va sancționa. Dar credeți că va mai învață ceva la vârsta sa?

Și ca să nu fie mai prejos, fanii celeilalte grupări oltene i-au jignit pe cei de la Sepsi. La fel, doar pentru că fuseseră mai buni. Niște scandări șovine venite tot din complexul inferiorității.

Căpitani fără respect

Și dacă tot am pomenit de Sepsi, să mai menționăm un căpitan. Cristian Săpunaru, veteranul Rapidului, care s-a luptat și el cu jucătorii formației din Sfântu Gheorghe. Nu la fotbal, ci la înjurături și violențe. Supărat că giuleștenii pierd, a avut o intrare criminală asupra unui adversar. Apoi, la finalul meciului, a sărit și la bătaie. Și pe teren, și la vestiare. Așa că a primit cartonașul roșu și niște etape de suspendare.

Și culmea, tot Sepsi a avut de suferit și în finala Cupei României. Conduși cu două goluri, jucătorii de la Voluntari au căutat să se răzbune. Cu niște atacuri agresive asupra adversarilor. În frunte cu Gabi Tamaș, tot căpitanul echipei.

Și atunci, despre ce respect vorbim în Liga 1? De ce să încerci să-i rupi picioarele unui coleg de breaslă? Răspunsul e mai sus. Violența, fie ea și verbală, este ultimul refugiu al prostiei. Și al neputinței.

P.S.

Jos pălăria în fața lui Gabi Balint. Și el stelist, a avut curajul și decența să ia atitudine față de cele întâmplate la Cluj. Chiar dacă era implicat unul dintre prietenii săi, Dan Petrescu.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *