MARIAN BURLACU scrie despre succesele lui David Popovici de la CM de natație: Urmașul lui Tarzan timișoreanul

Un român a uimit lumea natației mondiale. Anunțat drept un star al înotului internațional încă de anul trecut, dinaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, David Popovici (17 ani) a devenit primul român care cucerește titlul suprem în acest sport. Și nu o dată, ci de două ori. Și nu în orice probe, ci la 100 m și 200 m liber.

În România, și nu numai, toată lumea este extaziată. David Popovici e cel mai valoros om din lume în două probe extrem de urmărite ale natației. Și, așa cum sublinia Roxana Fleșeru (Gazeta Sporturilor), românul a devenit al doilea înotător din istorie, după americanul Jim Montgomery (1973), care a izbutit „dubla” – victorii la 100 m și 200 m liber – la Campionatul Mondial.

La CM de natație de la Budapesta, David Popovici a câştigat medalia de aur la 100 m liber (47,58 secunde) și 200 m liber (1:43,21), stabilind în ambele probe câte un record mondial la juniori.

Succesele bucureșteanului sunt cu atât mai uluitoare cu cât România n-a mai avut astfel de campioni în probele de viteză ale natației. Și, totuși, pe teritoriul actual al țării noastre s-a mai născut un star al înotului. Și încă unul care a excelat tocmai la 100 m și 200 m liber. S-a întâmplat în 2 iunie 1904, la Freidorf, pe atunci o localitate de lângă Timișoara (astăzi cartier al orașului de pe Bega). Iar numele lui era Johnny Weissmuller.

Plecat la scurt timp în SUA, cu familia, acesta a devenit cunoscut îndeosebi prin faptul că l-a întruchipat pe Tarzan în filmele cu „omul junglei”. Ulterior, a devenit și cel mai rapid înotător din lume la 100 m liber (a oprit cronometrul în 57,4 secunde în 1924) și 200 m liber (între 1922 și 1927, a dus recordul mondial de la 2:15,6 la 2:08).

Multă vreme, în România nu s-a știut că Tarzan s-a născut lângă Timișoara. Abia prin anii 80, datorită ziaristului Victor Bănciulescu s-a produs revelația. Iar această necunoaștere a fost cauzată, probabil, și de faptul că, la începutul carierei sale, Johnny Weissmuller a ascuns că familia lui provine din Imperiul Austro-Ungar, cel de care aparținea Banatul la început de secol XX. Și a făcut-o fiindcă SUA fusese în război cu țara din centrul Europei.

Așadar, întocmai ca înaintașul său, David Popovici a fost un necunoscut până acum un an. Spre deosebire de Tarzan, bucureșteanul n-a plecat însă în SUA. A refuzat ofertele ce i-au fost făcute de acolo, spunând că preferă să se pregătească în țară fiindcă e mulțumit de echipa sa, de antrenorul Adrian Rădulescu.

Și în cazul lui Weissmuller, și în cazul lui Popovici, statul român n-a contribuit cu foarte mult la succesele lor. Iar apariția acestui tânăr, rezultatele sale uimitoare, mă fac să mă întreb: ”Oare câți mari posibili campioni pierde România din cauza indiferenței cu care încă este tratat sportul la noi?”

Și încă ceva… Weissmuller a cucerit primele titluri olimpice la Paris, în 1924. Așadar, după o sută de ani, în 2024, tot la Paris, David Popovici are mari șanse să repete succesele înaintașului său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *