Opinie Ionuț Coman | Buzunarul lui Gigi Becali salvează Superliga!

Superliga trăiește. Și trăiește mai bine în sezonul care abia a început. Nu vorbim de fotbal, ci de bani. Nivelul jocului l-am văzut în cupele europene. Slab, ba chiar jenant pe alocuri. Dar financiar, lucrurile se mișcă. Nu vă gândiți la sponsori sau marketing. Nici la vreun proiect de mare viitor. Sau investiții venite de peste hotare.

Motivul este unul singur. Gigi Becali. Patronul FCSB-ului a băgat mâna adânc în buzunar. Așa cum făcea în urmă cu câțiva ani. Și cluburile din Superliga se bucură. De ce? Au cui să vândă tinerii talentați.

Euro pentru supraviețuire

Într-un fotbal sărac, acțiunile lui Gigi Becali reprezintă o mană cerească. O șansă mare pentru celelalte cluburi din Superligă. Bani mulți într-un buget chinuit. Bani care nu mai vin din străinătate. Pentru că nu prea mai poți să păcălești. Cine să mai cumpere marfa frumos împachetată, dar de slabă calitate. Man, Mihăilă, Moruțan, Cicâldău au fost tunuri importante. Dar eșecul lor costă.

Așa că singura speranță este Gigi Becali. Singurul patron de club care dă bani frumoși pe transferuri interne. În doar câteva zile, a încins fotbalul românesc. Transfer după transfer. Cu banii jos. Un fel de investiție indirectă în celelalte cluburi. Care, la rândul lor, vor transfera de la alte cluburi mai mici. Și așa apare un adevărat lanț de ajutorare. Și supraviețuire.

O șansă pentru tineri

Iar banii lui Gigi Becali mai au un efect direct asupra fotbalului românesc. Investiții la nivel de copii și juniori. Și promovarea jucătorilor tineri la seniori. Minute mai multe pe teren. Forțarea lor încă de la vârste fragede. Cu speranța că vor da măsura talentului. Și vor atrage atenția patronului de la FCSB.

NUMĂRUL 66 (118) 100% SPORT ROMÂNIA ESTE PE PIAȚĂ! CAMPIOANELE FOTBALULUI NOSTRU SĂRAC, DAR MÂNDRU

Pentru că toți cei transferați pe bani serioși sunt speranțe pentru viitor. Eduard Radaslavescu are doar 18 ani, iar Farul a primit aproape un milion de euro. David Miculescu abia a împlinit 21 de ani, iar UTA a luat 1,7 milioane de euro. Micuța Chindia Târgoviște încasează 250.000 de euro, clauza de reziliere pentru Marco Dulca, ajuns la 23 de ani. Aceeași vârstă o are și Radu Boboc, iar Farul mai adaugă câteva sute de mii de buget.

Vine și Dan Șucu?

Strategia lui Gigi Becali pare să-i surâdă și lui Dan Șucu. Și noul patron al Rapidului investește. La scară mai mică, dar este dispus să cheltuie. Mai ales că bani sunt. Transferul lui Rareș Ilie la Nice a umplut visteria.

Rămâne de văzut cât se va insista pe această cale. Pitu și Grameni sunt două ținte ale giuleștenilor. Doi internaționali de tineret de la Farul, titulari în acest sezon. Dacă îi vor transfera, giuleștenii vor rivaliza cu FCSB. Altfel, nu vor face pași înainte. Cel puțin nu la nivel de afaceri în fotbal. Pentru că tinerii sunt cei care pot fi marfă de export. Și Rareș Ilie este exemplul perfect în acest sens.

S.O.S Cluj și Craiova!

La nivelul opus, le găsim pe CFR Cluj și CSU Craiova. Ultima este surprinzător pe această listă. Pentru că, în sezoanele precedente, alesese această tragedie. Măcar oltenii mizează pe tineri promovați din propria pepinieră.

În schimb, la Cluj, promovarea tinerilor este un capitol închis. Cel puțin cât va fi Dan Petrescu pe bancă. “Bursucul” preferă jucători cu experiență, majoritatea de peste hotare. Nici măcar jucătorii crescuți de club nu sunt agreați. Noroc cu regula sub 21 de ani. Altfel, Claudiu Petrila nu apuca să joace. Și nici nu mai era printre principalii marcatori din sezonul trecut.

Share