OPINIE | Alin Buzărin crede că nu ne încurcă neapărat VAR-ul, ci oamenii care-l folosesc

DIN MICROBUZE NU SE VEDE BINE?

După mai mult de jumătate de sezon regulat al Ligii 1, nu prea mai putem vorbi de disfuncționalități tehnice ale arbitrajului video. Acelea au existat la început, în primele două-trei runde, ba fibra optică, ba semnalul de net, ba monitorul care nu s-a aprins. S-au rezolvat, ”împricinații” și-au încasat bobârnacele de rigoare, tehnic ne-am cam pus pe roate, și încă nici nu s-a ajuns în situația ca microbuzele VAR să se defecteze. Asta ne-ar mai lipsi!

Suferim la ”factorul uman”

Dacă am rezolvat partea tehnică, băgăm de seamăc că stăm foarte prost la capitolul ”factor uman”. Din habitaclurile microbuzelor mai sus-amintite izvorâsc uneori niște concluzii de te toare mintea! Celor puși acolo să caște ochii și să sesizeze ceea ce colegilor din teren le-ar putea scăpa, oficiază de multe ori în fața acelor monitoare de parcă ar fi legați la ochi. Nu văd lucruri elementare, limpezi, clare, care dacă ar fi observate ar putea schimba deznodământul (strâmb) al mai multor meciuri.

Le scapă lucruri extrem de clare!

Cum să nu vezi hențul acela din careul Voluntariului, din meciul cu U Cluj? Păi acela se observă și dacă mergi cu mașina pe autostrada de la un kimometru de stadion, n-ai nevoie deVAR! Sau ofsaidul mare de tot din care au plecat oaspeții spre gol la Mioveni-UTA? Sau hențul lui Sidibe din meciul cu Sepsi? Sunt lucruri evidente, care nu necesită cine știe ce analize amănunțite. Filmările sunt bune, operatorii au învățat cum să ia cadrele, nu-ți trebuie mai mult de câteva secunde să-i comunici ”centralului” din teren ce-ai văzut. Asta în caz că dumnealui n-a văzut, deși în multe dintre situații putea să vadă!

Teama de sancțiuni

Înainte de începerea sezonului, când a făcut turul redacțiilor să explice ce și cum cu noua tehnologie (altfel, inițiativă lăudabilă!), Alexandru Deaconu a spus că rolul VAR este acela de a se lua de fiecare dată decizia corectă, însă a precizat și că arbitrii din teren care ar fi corectați de sistemul video ar putea avea de suferit, reținându-li-se în culpă eroarea ca atare, chiar și corectată din microbuz. Ceea ce nu e tocmai corect! De aceea avem VAR ca să corectăm împreună o greșală, nu să vânăm vinovați și să aplicăm pedepse.

Pe ”pasagerii” dn microbuze cine-i judecă?

Ceea ce n-a spus însă Al. Deaconu, nici atunci, când cu turul redacțiilor, dar nici după aceea, este dacă dependenții de atropină din microbuze pot fi și ei penalizați atunci când li se rupe filmul și nu semnalează faze atât de evidente, care le stau la îndemână. Omul din teren, dacă tu nu-i zici ce s-a întâmplat, are impresia că de fapt nu s-a întâmplat nimic, dacă nu aude nimic în cască. Și că pe el l-a păcălit ochiul, i s-a năzărit, i s-a părut. Aceștia sunt cei care ar trebui să dea socoteală, arbitrii din microbuzele VAR, plătiți cu bani frumoși, care dorm duios în loc să-și facă treaba. Chestiune neabordată încă de șefii de la CCA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *