Opinie Cristian Manea | Licența bat-o vina…

Problematica Licențelor PRO din fotbalul românesc este în plină desfășurare.

Se încearcă tot felul de manevre, se caută soluții pentru ocolirea regulamentului și pentru interpretarea acestuia după bunul plac sau pentru interesul de moment al unui grup.

Nu este nicio noutate. De când cu noua democrație, ocolirea legii a cam devenit sport național. De ce n-ar fi și în fotbal, acolo unde sumele de bani se învârt în ritm amețitor iar interesele de grup au devenit standard de calitate.

Răsfoiește Revista 100% Sport România cu doar… 4.99lei!

N-ai Licență, nu poți antrena

În opinia mea treaba-i amețitor de simplă: n-ai Licență, nu poți antrena, oricât de bun ai fi!

Extrapolând puțin, dacă nu ai permis de conducere auto, nu poți conduce un autovehicul pe drumurile publice, indiferent dacă te numești Hakkinen sau Verstappen și ești sau ai fost câștigător de Formula 1.

Pot să înțeleg că te-ai dedicat întru totul fotbalului devenind unul dintre fotbaliștii buni ai României. Ba mai mult, ai caștigat și un morman de bani. Dar asta nu te face antrenor cu Licență, indiferent care ar fi categoria acesteia.
Regulamentul de acordare a Licențelor îți recunoaște meritele și îți face chiar o favoare, dar nu îți dă dreptul de a profesa în liga mare.
În plus, nimeni nu te-a oprit să studiezi…

Hai să facem un simplu exercițiu de imaginație…

Nea Ion a reușit cu chiu cu vai să termine școala primară. Dar nea Ion vrea să fie profesor la școală, la liceu sau chiar la facultate.
Ți-ar plăcea ca nea Ion să fie profesorul copilului tău la facultatea de litere? Ar fi normal?

Datul cu piciorul în minge este un talent, dar ca să înveți pe alții cum se face e un pic diferit, chiar un pic mai mult…

Dispensați, măi băieți, dispensați!

Deunăzi, în studiourile unei televiziuni de sport se discuta acest subiect. Personajele își puneau întrebarea „dar de ce situația se analizează la mijlocului campionatului?”; ar fi bine și indicat să se dea o dispensă…
Măi dragilor, cum spune „Nemuritorul”, aveți idee că regula Licentelor PRO pentru Ligile 1 și 2 datează de prin anii 2014-2015? Știți voi că încă de pe atunci o ducem din dispensă în dispensă?

Oare cât mai vreți să… dispensați?

 

Materialul a apărut în deschiderea ediției de Februarie 2023 a Revistei 100% Sport România, ediție pe care vă invit s-o răsfoiți accesând magazinul virtual al publicației sau în magazinele de presa Inmedio din toată țara.

 

 

Cristian Manea

cristian.manea@100sport.ro
Facebook – Cristian Manea

Share